E-sporun şampiyonlar ligi

Klavye.
Klavye.

Dünyada milyonlarca insanı peşinden sürükleyen E-sporun gelecek birkaç yıl içinde devasa bir ekonomiye dönüşeceği tahmin ediliyor. Her kesime hitap eden çok çeşitli oyunlar mevcut olsa da, bunlardan bazıları sektörün lokomotifi durumunda. Geçtiğimiz yıl E-spor organizasyonlarında dağıtılan 150 milyon doların 130 milyonu, sadece 10 oyun için düzenlenen turnuvalarda dağıtıldı.

Dota 2

E-spor rekabeti denildiğinde ilk akla gelen oyunlardan olan Dota 2 çok oyunculu bir savaş arenasında oynanıyor. 2013’ten bu yana dünyanın en büyük para ödüllü turnuvalarının başrolündeki oyun, bir anlamda e-sporun öncüsü kabul ediliyor. 2014 yılından bu yana zirvede olan Dota 2 toplam 41,2 milyon dolar ödül dağıttı. Kanada’da düzenlenen Uluslararası Dota 2 turnuvasında ödül miktarı ise rekor bir seviye olan 25,5 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

CS-GO

İlk kez 1999’da piyasaya sürülen, çok oyunculu nişan alma oyunu olan Counter Strike, ülkemizde de oldukça fazla sayıda oyuncu tarafından oynanıyor. Counter-Strike Global Offensive (CS-GO), 2012 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri en popüler spor oyunlarından biri oldu. SC-GO’nun yıl boyunca oynandığı turnuva sayısı 700’e yakın ve bu turnuvalarda 22,4 milyon dolar ödül dağıtıldı.

Fortnıte

En yaygın oyunlar arasına girmeyi başaran Epic Games ürünü Fortnite, geçtiğimiz yıl içerisinde çeşitli turnuvalarda 19,9 milyon dolar ödül dağıttı. Bu yıl içerisinde dağıtılacak ödül miktarının ise bunun üç katı olacağı açıklandı.

Call of Dutty WW2

Son yıllarda popülaritesi azalsa da hala akla ilk gelen e-spor oyunlarından biri olan stratejik savaş oyunu Call of Duty WW2, 2018’e kendi adına düzenlenen şampiyonada toplam 4,2 milyon dolar ödül dağıttı.

Starcruft II

Türkiye’de pek popüler olmayan StarCraft II, ilk oyunun başarısından 10 yıl sonra piyasaya tanıtıldı. İlk tanıtımından itibaren önemli turnuvalarda büyük bir ödül havuzuna sahip oyun için geçtiğimiz yıl yapılan ödemeler 4,5 milyon doları buldu.

Overwatch

6,7 milyon dolar ödül dağıtan Overwatch e-sporun şampiyonlar liginde en genç oyuncu durumunda. Buna rağmen kısa sürede sevilen oyun için çok sayıda profesyonel lig, oyuncu ve takım var.

Heroes of Storm

2016’da piyasaya çıkan Blizzard Entertainment’ın ürünlerinden biri olan Hereos of Storm, daha önce Diablo, StarCraft, WarCraft ve IP Overwatch dâhil olmak üzere aynı şirket tarafından tanıtılan oyunların karakterlerini içeriyor. Kısa sürede en fazla ödül dağıtan oyunlardan biri haline gelen oyun geçtiğimiz sene 6,25 milyon dolar ödül dağıttı.

Hearstone

4,95 milyon dolar ödül dağıtan oyun ilk olarak 2013’te Blizzard Entertainment tarafından piyasaya sürülen ve ücretsiz oynanan bir kart oyunu. Mart 2014’te Microsoft Windows ve macOS işletim sistemlerinde piyasaya sürülen oyunun ödül havuzu bir önceki sezona göre yüzde 42 artış gösterdi.

PUBG

Güney Koreli video oyun şirketi Bluehole’un bir yan kuruluşu olan PUBG Corporation tarafından geliştirilen ve yayınlanan çok oyunculu çevrimiçi bir savaş oyunu olan PUBG, 36. Altın Joystick Ödülleri’nde en iyi mobil oyun kategorisinde aday gösterildi. Yılın en popüler oyunu kabul edilen PUBG, 6,7 milyon dolar ödül dağıtarak, havuzunu bir önceki sezona göre bir hayli arttırdı.

League of Legends

Türk oyuncuların da oldukça sevdiği League of Legends popülerliği gerilese de 14,1 milyon dolar ödül ile hala ilk sıralardaki yerini koruyor. Aylık 100 milyon aktif kullanıcıya sahip oyunun her yıl düzenlenen Efsaneler Dünya Şampiyonası, aynı zamanda en çok izlenen e-spor etkinlikleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl turnuvayı 200 milyonun üzerinde izleyici takip etti.