Ebeveynler: ‘Büyük alalım seneye de giyer

Arşiv.
Arşiv.

Areda Piar, benim markam mayıs ayı araştırmasında çocuk giyim markalarını ele aldı. Araştırma sonuçlarına göre, ebeveynlerin çocuklarına en çok satın aldığı ürün yüzde 83,8 ile t-shirt olurken, seneye de giyer düşüncesi ile çocuğuna büyük beden kıyafet satın alanların oranı yüzde 55,3.

Trendleri her sezon en çok merak edilen ve en çok satış rakamını yakalayan çocuk giyim ürünlerinde renkli, grafik baskılı tasarımların yanı sıra, çizgi film karakterlerinin ürünleri de çocukların dikkatini çekiyor.

Türkiye geneli 1100 kişinin katıldığı araştırmada ‘güven-beğeni-sadakat’ skoruna göre çocuk giyimde en çok tercih edilen marka LC Waikiki Kids olurken, onu Civil yüzde 16,5 ile ikinci, ebebek yüzde 7,9 ile üçüncü sırada takip ediyor. Katılımcıların yüzde 43,6’sı çocuk giyimde beğeniye, yüzde 40,0’ı güvene, yüzde 16,4’ü sadakate önem verdiklerini belirtti.

Çocuk giyimde önceliğimiz indirimli ve sağlıklı ürünler

Çocuklar için giysi seçimi yaparken sadece neyin iyi göründüğü ya da işlevsellik yeterli olmayabilir. Çocukların cildi biz yetişkinlerin cildi kadar dayanıklı olmadığı için öncelik çocukların hassas ciltlerine uygun seçimlerden yana olmalı. Araştırmada katılımcılara “Çocuk kıyafeti seçerken önceliğiniz hangisidir?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 31,8’i indirimli olması derken, yüzde 21,9’u sağlığa zararlı maddeler içermemesi yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 18,2’si kumaş dayanıklılığı, yüzde 13,8’i görünüşü/tasarımı, yüzde 7,6’sı kolay temizlenebilir kumaş olması, yüzde 6,1’i kolay giyilebilir kıyafetler olması, yüzde 0,4 dikiş kalitesi, yüzde 0,2 ise esnek ve kolay ütülenebilir özellikte olması gerektiğini vurguladı.

Çocukların tercihlerini çizgi film karakterleri belirliyor

Çocuk kıyafetlerinde özellikle renkli, grafik baskılı ve payetli modeller seçimlerde başrol oynuyor. Renklerin yanında çizgi film kahramanlarının da çocuk kıyafetlerinde yer alması bu sektörün modasına yön veriyor. Çizgi filmden fırlamış gibi görünen bu kahramanlar çocukların hayal dünyalarını kıyafetlerine yansıtıyor. Araştırmada katılımcılara “Çizgi film karakterlerinin ürünleri çocuklarınızın dikkatini çekiyor mu?” diye soru yöneltildiğinde katılımcıların yüzde 81,0’i evet derken, yüzde 19,0’u hayır cevabını verdi.

Büyük alalım, seneye de giyer

Çocuk kıyafet seçimini etkileyen faktörlerden biri de alınan kıyafetlerin kısa sürede küçülmesi. Bu sebepten dolayı ebeveynler çocukları için seneye de giyer mantığıyla birkaç beden büyük kıyafetleri tercih ediyorlar. Araştırmada katılımcılara “Seneye de giyer düşüncesi ile çocuğunuza büyük beden kıyafet alır mısınız?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 55,3’ü evet derken, yüzde 22,4’ü bazen, yüzde 22,3’ü hayır cevabını verdi.

Ebeveynler çocuklar için en çok T-Shirt tercih ediyor

Çocuk giyiminde rengarenk, cicili bicili kıyafetler satın alırken konforlu tasarımlar, pamuklu ve kaliteli kumaşlar seçmek büyük önem taşıyor. Çocuk giyiminde en çok tercih edilen ürünler ise genellikle günlük kullanıma uygun rahat kıyafetler. Araştırmada katılımcılara yöneltilen “Çocuğunuz için en çok ne tür kıyafetler satın alırsınız?” sorusuna yüzde 83,8 t-shirt, yüzde 65,7 eşofman, yüzde 49,3 pantolon, yüzde 46,1 şort, yüzde 35,4 elbise, yüzde 33,0 gömlek, yüzde 15,1 yelek ve yüzde 14,9 etek yanıtını verdi.

Çocuk kıyafetlerini vermeye kıyamıyoruz

Bazı aileler çocuğunun bebeklik döneminden kalan kıyafetleri bir hazine gibi saklamayı tercih eder. Onlar büyüdükçe çocukluklarından kalan bu hatıralarla özlemlerini giderirler. Bazıları ise tam tersi çocuklarının kıyafetlerini hatıra olarak saklamayı doğru bulmuyor. Araştırmada katılımcılara “Çocuklarınızın kıyafetlerini hatıra olsun diye saklar mısınız?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 21,5 evet derken, yüzde 23,6 bazeni yüzde 54,9 ise hayır dedi.

Marka logosu satın alma davranışlarında etkili olabiliyor

Marka tüketici zihninde farkındalık oluşturarak satın almaya teşvik etmek için önemli bir faktör. Tüketiciler kendilerine fayda sağlayan niteliklere sahip olan ürün ve markaya karşı olumlu tutum oluşturarak seçim yapıyorlar. Bu bağlamda araştırmada “Çocuk giyim tercih ederken marka logosu satın alma davranışlarınızı etkiliyor mu?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 29,1’i evet derken, yüzde 28,2’si bazen, yüzde 42,7’si hayır yanıtını verdi.

Kıyafet seçiminde öncelik güven ve beğeni

Araştırmada yer alan “Çocuk giyimde hangisi sizin için önemli?” sorusuna güven cevabını verenlerin oranı 40,0, beğeni diyenlerin oranı ise yüzde 43,6 oldu. Sadakate önem veren katılımcıların oranı ise yüzde 16,4.

GBS skoru

Araştırma Şirketi Areda Piar, Benim Markam araştırmasında Mayıs ayında Çocuk Giyim Markalarını ele aldı. Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor yüzde 25,2 ile LC Waikiki Kids’e ait iken, onu takip eden Civil yüzde 16,5 ile ikinci sırada yer aldı. Yüzde 7,9 ile ebebek üçüncü, yüzde 6,8 ile Koton Kids dördüncü, yüzde 6,6 ile U.S. Polo Kids beşinci sırada. Diğer Çocuk giyim markalarının GBS skorları ise şu şekilde; yüzde 5,3 Defacto Kids, yüzde 5,2 Panço, yüzde 5,0 Zara Kids, yüzde 3,5 H&M Kids, yüzde 2,2 Soobe, yüzde 2,2 Bücürük, yüzde 2,1 Chicco, yüzde 2,0 B&G Store, yüzde 1,8 Mango Kids, yüzde 1,6 Carter’s OshKosh, yüzde 1,4 ile Joker.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 8 - 11 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Çocuk Giyim Markaları araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle gerçekleştirildi.