Ekonomi Nobel’i ‘çalışma ekonomisi’ öncülerine gitti

Nobel ekonomi ödülü: 1.14 milyon dolar.
Nobel ekonomi ödülü: 1.14 milyon dolar.

Dünyanın en saygın ödülleri arasında yer alan nobel ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Nobel ekonomi ödülü bu yıl ‘geleneksel bilgeliğe meydan okuyan’ çalışmaları dolayısıyla kanada doğumlu David Card, ABD doğumlu Joshua D. Angrıst ve Hollandalı Guido W. Imbens’e verildi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbanks (İsveç Merkez Bankası) Ekonomi Ödülü bu yıl, gerçek hayatta ortaya çıkan doğal deneyleri kullanan üç ekonomiste verildi. Üçlü, doğal deneylerin kullanımında öncü çalışma ödülünü paylaştı.

California Üniversitesi’nden Kanadalı bilim adamı David Card, ‘asgari ücret, göçmenlik ve eğitimin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini analiz ettiği için ödüle layık görüldü. Card, 10 milyon İsveç kronu (1.14 milyon dolar) ödülün yarısını aldı ve diğer yarısı Massachusetts Institute of Technology’den Joshua Angrist ve Stanford Üniversitesi’nden Guido Imbens arasında yarı yarıya paylaşıldı.

Angrist ve Imbens, 90’ların ortalarında, doğal deneylerden sebep ve sonuç hakkında kesin sonuçların nasıl çıkarılabileceğini gösteren çalışmalarından dolayı ödülü kazandılar. Nobel ödül komitesi, birlikte ele alındığında, üç ekonomistin çalışmasının ekonomide ampirik çalışmada devrim yarattığını söyledi.

Ekonomistler, tıp veya diğer bilimlerden farklı olarak, katı kontrollü klinik deneyler yürütemiyorlar. Bunun yerine, doğal deneyler, diğer sosyal bilimlere yayılan bir yaklaşım olan dünya üzerindeki etkileri incelemek için gerçek yaşam durumlarını kullanıyorlar.