Entegrasyona bir adım daha

Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunan Suriyelilerin oranı: %36
Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunan Suriyelilerin oranı: %36

Almanya’da ‘Bir Euroluk İşler’in göçmenler için de başvurulabilir hale gelmesi yeni bir tartışma başlattı. Dil ve işin gerektirdiği yeteneklere sahip olamama gibi daha büyük problemleri olan göçmenler için bu girişim yine de küçük bir adım niteliği taşıyor.

Almanya’da Hartz Reformları kapsamında 2005’te hayata geçirilen “bir euroluk işler” gençlerin istihdama katılması ve işsizlerin işe geri dönebilmesi için tasarlanan bir sistem ve son düzenlemeler ile birlikte bu kapsamdaki yaklaşık 100 bin işin göçmenlere tahsisi konusunda onay çıktı. Ancak uzmanlar sistemin göçmenler için kullanılmasına temkinli yaklaşıyor. İş piyasasında hala tartışılan bu sistemin, göçmenlerin ülkeye entegrasyonu konusunda başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek.

Bir euroluk iş sistemi Almanya’da saat ücreti 1 ila 2,5 euro arası değişen işleri tanımlamak için kullanılıyor. Haftada 20 saat çalışma ile özellikle kamuyu ilgilendiren işlerde devletin sübvanse etmesi ile gençlerin ve iş piyasasından çıkanların yeni bir başlangıç yapması hedefleniyor. Bir euroluk işler genellikle altyapının ve çevrenin iyileştirilmesi, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin hayatını kolaylaştırıcı, eğitim ve sanat alanında kısa süreli faaliyetler. Geçtiğimiz aylarda ise göçmenlerin de bu işlere başvurabilecekleri karara bağlandı. Bu kapsamda Bavyera eyaletinde 9000 mülteci bu tarz işlerde istihdam edilmeye başlandı. Çalışma Bakanı Andrea Nahles iş piyasasına trambolin görevi gören 100 bin işin göçmenlere tahsis edileceği müjdesini de verdi. Ancak Almanya’da zaten tartışmalı olan sistemin göçmenlerin entegrasyon sorunu konusunda yararlı olup olmayacağı konusunda bir fikir birliği yok.

  • Almanya'ya ulaşan göçmen sayısı: 1.1 milyon
  • Almanya'ya 2015 sığınmacı başvurusu: 476.649

Dışlanmayı mı destekliyor

Almanya'ya sığınma başvurusu artışı: %135
Almanya'ya sığınma başvurusu artışı: %135

Bazı uzmanlar kısa vadede bu çözümün mantıklı olduğunu, aksi takdirde ise bu kişilerin istihdam edilemeyeceğini savunuyor.

Tersi bir görüşe göre ise mültecilerin iş piyasasından dışlanması için bu program sübvanse edilecek. Institut der Deutschen Wirtschaft Köln’den Doç. Dr. Tobias Hentze’ye göre bir euroluk işler göçmenleri iş piyasasına entegre etmek için kısmi bir yaklaşım olabilir. Uzun vadede ise göçmenlerin yeterli eğitim ve kalifikasyonu en önemli konu. Zaten bir euroluk işlerde çalıştıklarında eğitimleri ve iş kalifikasyonları için yeterli zaman ve kaynakları olmayacak. Bununla beraber Hentze aynı zamanda iş çevresi ve gereklilikleri için ise iş deneyimleri olmasının bir gereklilik olduğunu belirtiyor. Aynı enstitünün kıdemli ekonomisti Holger Schäfer ise bir euroluk işlerin göçmenler için uygun olmadığı görüşünde. Çünkü araştırmalara göre bu işler uzun dönemdir iş piyasasında yer almayanlar ve iş piyasasında tecrübe kazanmak ve erken kalkmak, işe zamanında gitmek gibi sosyal becerisini arttırmak isteyen işsizler için fayda sağlıyor. Schäfer’e göre bu konular yüksek çalışma motivasyonuna sahip sığınmacı ya da göçmenler için sorun olan şeyler değil. Mültecilerin problemleri dil ve iş için gerekli olan yeteneklere sahip olamamak. Bu nedenle yeterlilik programları başlatmak daha iyi bir çözüm olacak. Ayrıca Çalışma Bakanlığı’nın kamu programları için harcamak istediği parayı uzun süren sığınmacı başvurularını kısaltması için kullanması daha yararlı olabilir.