Erkek giyim markasında kadın lider

Bisse Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asiye Kefeli.
Bisse Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asiye Kefeli.

Bisse’nin birçok departmanında çalıştıktan sonra yönetim kuruluna gelen Kefeli, bir hata olduğunda sorumluluğu tüm ekibin üstlendiğine dikkat çekiyor: “Genellikle sorun yaşanan ya da çoğunluğun sorun diye ifade ettiği olaylar, benim için çözümü kolay şeylerdir.

Çalışma arkadaşlarımı kendi felsefeme uygun seçerim. Bir yönetici olarak çalışma arkadaşlarımın hata paylarının olduğunu bilirim. Ekibime hata yaptıklarında benimle paylaşmalarını, yapılan hatanın sorumluluğunu beraber almamız gerektiğini aşılarım. Ekip olarak yapılan hatanın paylaşıldığında çözümünün daha kolay olduğunu, eğer bireysel hareket edilirse kartopu gibi büyüyeceğini ifade ederim.”

Başına gelen bir problemden bahseden başarılı kadın lider Kefeli, sorunları çözme şeklini şu sözleri ile anlatıyor: “Ekip arkadaşlarımızdan biri Bisse için önemli bir konuda dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıyı atlamış ve bunu kontrol etmesi gereken kişinin de gözünden kaçmıştı. Sonrasında bu hata benden de gizlendiği için kart topu gibi büyüdü. Bana anlatıldığında geri dönülmez bir noktaya geldiği için ben de bana göre yapılması gerekeni yaptım ve yönetime istifamı verdim. Velhasıl hayatım boyunca kişinin tek başına değil ekip ruhuyla başarılı olacağına inandım.”

Başarını anahtarı, hazır olmadan başlamaktır

Kadının toplumdaki istihdamı ile ilgili “Bu sorunun temel kaynağında, toplumsal cinsiyet kimliği gibi tarihsel sosyolojik kavramlar var” diyen Kefeli, sözlerine şöyle devam ediyor: “Kadının iş hayatının yanı sıra evi, eşi ve çocukları ile ilgilenmesi beklenir. Bu sebeple mesleğini icra etmekte ya da girişimcilik adına başlangıç yapmakta zorlanırlar. “Başarının anahtarı, hazır olmadan başlamaktır” der Marie Forleo… Bu nedenle kadınların istihdamı için ülkemizde birçok sosyal proje ve girişimci destek programları yapılıyor. Kendi adıma bu projelere elimden geldiğince destek verip girişimci ve üreten kadınların yanında olmaya çalışıyorum. Hemcinslerime tavsiyem; başlamaktan korkmayın, tabii ki yolunuza engeller çıkacaktır, inanıyorum ki bu engeller sizleri başarıya götürecektir.” Şirket çalışanlarının yüzde 40’ının kadın, yüzde 60’ının ise erkeklerden oluştuğunu söyleyen Kefeli, “İş başvurularını, çalışanın eğitimi ve pozisyona uygun becerilerine göre değerlendiririz. En önemli prensiplerimizden biri çalışanlarımızı cinsiyetine göre değerlendirmememiz” diyor.