Etkili iletişim için mecraya uygun strateji

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Bir kampanyanın başarılı olmasında strateji ve kreatif içerik kadar medya planlamanın, yani medya planına göre kreatif içeriğin optimize edilmesinin ne kadar önemli olduğunu ve kampanyanın başarısını ne kadar etkilediğini unutmamalıyız. Hazırladığımız bir postu, metninden tasarımına, renginden fontuna her platformda aynı kullanmamız aldığımız düşük etkileşimlerin en büyük nedenidir. Mesajımız aynı olsa da her platformda ayrı dilde ve ayrı görsel dünyada vermemiz gerekir.

Markanız için etkili bir kampanya başlatmak istiyorsunuz. Peki, süreci nasıl işletmeli, ürününüzü en iyi nasıl anlatmalısınız? Hedef kitleye nasıl ulaşmalı, dijital araçları nasıl kullanmalı, içeriğinden tasarımına mecraları nasıl yönetmelisiniz?

Marka için bir kampanya kurgularken öncelikle ürün segmentasyonuna yönelik iletişim stratejisini doğru belirlemeniz gerekiyor. Hedef kitle analizinden sonra rakiplere göre konumlanma yaparak güçlü olan yanların ön plana çıkarıldığı bir kurgu oluşturmalısınız. Kreatif süreçler tamamlandıktan sonra ise kampanyanın medya planlama sürecine geçmelisiniz. Burada hedef kitleye en uygun mecraları seçmeli ve yayınları ona göre başlatmalısınız.

Bu noktadan sonra yapılan en büyük hata, hazırlanan kreatiflerin medya planındaki platformlara göre optimize edilmemesi olur. Seçilen kampanya görselinin (key visual) her platformda aynı kullanılması, kampanyanın başarı oranını ciddi oranda düşürür. Çünkü her platformun kullanıcısı ve kullanım motivasyonu farklıdır. Bunu bilmek ve buna göre mesajları ve tasarımları optimize etmek, kampanyanın başarısı açısından oldukça önemlidir.

Hedef kitleye uygun tasarım uygun sonuçlar verir

Küçük markalar kampanyalarında büyük bütçeler harcayamadıkları için, tek platformda yoğunlaşır ve o platform özelindeki kreatifleri daha etkili sonuçlar doğurabilir. Ancak büyük markalarda kreatif birimlerle medya planlama birimleri ayrı olmasından kaynaklanan koordinasyonsuzluk başarısızlığa davetiye çıkarabilir. Dergi ilanı için hazırlanan görselin dijitalde okunamıyor olması veya outdoor için hazırlanan bir görselin bannerda anlam ifade etmemesi, bazen görüp de anlayamadığımız reklamların en büyük sebebi olduğunu söyleyebiliriz.

Yoldan geçen bir insanın ancak göz ucuyla baktığı bir reklamla, bilgi almak için internete giren bir kişinin psikolojisi veya motivasyonu birbirinden farklıdır. Gazete okuyan kişi ile Instagram’da gezinin kişi aynı olmamakla birlikte reklamımızı göstermek için kendimizi gösterdiğimiz alan hacmi de aynı değildir. Bu açıdan strateji oluşturup hazırladığımız tasarımı hedef kitlemize ulaştırırken bu ayrımı göz önünde bulundurarak aksiyon almalıyız.

Kullanıcı profiline göre içerik oluşturulmalı

Sosyal medyada marka veya topluluk yönetiminde ve özellikle ürün pazarlamada platformların birbirinden ayrı dinamiklere sahip olduğunu bilmek gerekir. Instagram’ın kullanıcı profilini iyi anlayıp ona göre içerik ve kampanya dili oluştururken, LinkedIn veya Twitter’ın kitlesine göre dilimizi, tasarımımızı ve mesajımızı gözden geçirmemiz gerekir. Haber uygulamasını kullanan kişi ile Twitch kullanıcısının birbirinden çok farklı olduğunu bilerek hareket etmeliyiz.

Bir kampanyanın başarılı olmasında strateji ve kreatif kadar medya planlamanın yani medya planına göre kreatifin optimize edilmesinin ne kadar önemli olduğunu ve kampanyanın başarısını ne kadar etkilediğini unutmamalıyız. Hazırladığımız bir postu, metninden tasarımına, renginden fontuna her platformda aynı kullanmamız aldığımız düşük etkileşimlerin en büyük nedenidir. Mesajımız aynı olsa da her platformda ayrı dilde ve ayrı görsel dünyada vermemiz gerekir. Hatta bazı içeriklerimizi bazı platformlarda hiç vermememiz bile gerekebilir. O mesaj o platformun gündemi veya ilgisi olmayabilir.