Ev artık bir üretim üssü

Evde imal edip satılacak ürünler bulabilmek artık eskiye nazaran çok daha kolay.
Evde imal edip satılacak ürünler bulabilmek artık eskiye nazaran çok daha kolay.

Koronavirüs salgını nedeniyle aile ekonomilerinde yaşanan darboğazı aşmak için pek çok kadın girişimciliğe yönelirken, evde başlayan üretim destek bekliyor. Milyonlarca kadın, hem ev ekonomisine katkıda bulunmak hem de ekonomik özgürlüğünü kazanmak adına evde örgüden dantele, salçadan mantıya, boncuk işlemeden seramik çalışmalarına kadar pek çok farklı ürün üretip e-ticaret yoluyla satmaya çalışıyor.

Pandeminin ekonomide açtığı en büyük boşluk işsizlik. İşini kaybeden ya da zorunlu izne çıkan yüz binlerce insan gelecek endişesiyle baş etmeye çalışıyor. Bazılarının bulduğu yöntem ise bugüne kadar hiç kullanmadıkları yeteneklerini gelir kapısına çevirmek.

Koronavirüs bir yandan nasıl çalıştığımızı ve nasıl yaşadığımızı yeniden şekillendirirken, bir yandan da gelir kaybını telafi etmek için evde küçük sermayeler ile başlanabilecek birçok üretim fikrinin de ortaya çıkmasını sağladı. Evde imal edip satılacak ürünler bulabilmek artık eskiye nazaran çok daha kolay.

Küçük sermayeye sahip olanlar için üretim her zaman daha cazip iş fikirleri arasında yer alıyor. Küçük işletmelerde sabit ücretlerle çalışmaktansa daha yüksek gelir hedefiyle kendi işini kurup üretim yapmak pek çok kişiye daha cazip gelebiliyor.

Girişimci ev kadınlarının evde üretip sattığı ürünlerin büyük bölümünü el işi ürünler oluşturuyor. Kadınların yıllardır evde yaptıkları örgü, dantel, hasır, sepet, boncuk işleme tığ örgü işleri, ip ve urganlar artık ekonomik bir değere kavuşuyor. İnternetten satış imkanlarının artması ve satış yapılabilen sitelerin çeşitlenmesi de kadınların çalışma hayatına adım atmasını kolaylaştırıyor.

Pandemi döneminde evde geçirilen vaktin çoğalması ve geçtiğimiz günlerde getirilen vergi muafiyeti de evden üretimi teşvik ediyor. Peki son dönemde kadınlar en çok hangi alanda üretim yapıyor? Bu ürünleri nerelerde satıyor? E-ticaret sitelerinde dükkan nasıl açılır?

Hangi ürünler revaçta?

Pandemi döneminde kadın, esnaf ve zanaatkar sayısındaki artış sayısı: 46 bin 465
Pandemi döneminde kadın, esnaf ve zanaatkar sayısındaki artış sayısı: 46 bin 465

Son dönemde pandeminin de etkisiyle doğal/organik ürünlere ilgi giderek artıyor. Bu kapsamda kendi bahçesindeki meyveleri ve

yine bu meyvelerden yapılmış reçel, tarhana, salça gibi her evin olmazsa olmazı ürünleri satanlar çoğaldı. Bunun dışında kozmetikte de doğal ürünler revaçta. Bahçesinden kopardığı çiçekleri kullanan üreticiler, aroma terapik yağlar, bitkisel bakım ürünleri ve sabun üretiyorlar. Bu ürünlerden bazıları sağlık alanında da kullanılıyor.

En çok talep görenlerden biri de “handmade” yani el yapımı ürünler. Bunlar arasında kişiye özel resimler, ahşap bebek oyuncakları, örgü ya da kumaşlardan yapılmış bebeklerin çok fazla alıcısı var. Ayrıca bazı kurumsal firmalar da girişimci ev kadınlarına destek olmak amacıyla paketleme, kutulama, nikah şekerleri gibi el emeği gerektiren işlerini dışarıdan ev kadınlarına yaptırabiliyor.

Kişiye özel üretim

Gelir vergisinde muaf üreticilerin yıllık geliri: 200 bin tl
Gelir vergisinde muaf üreticilerin yıllık geliri: 200 bin tl

Dikiş, nakış birçok kadının el becerileri arasında. Bu dönemde kumaşçılardan ucuza kumaş alıp etek, bluz ve elbise dikenler bile var. Sipariş üzerine çalışanlar olduğu kadar, dönemin modasına uygun ürünler üreterek satanlar da revaçta.

Salgın döneminde sıkça kullanılan maskeler de yine evde üretilebiliyor. Hijyen koşullarına uygun üretim yapanlar, maskeleri desenli kumaşlardan dikerek kişiye özel hale getiriyor.

Gerek online, gerekse fiziki pazaryerleri birçok girişimci ev kadınına ürünlerini satış imkanı sağlıyor. Bunun yanında online ya da fiziki bu alanlar kadın üreticilere destek olmak adına çeşitli kampanyalar da düzenliyor. Kimi belli bir süreliğine komisyon almıyor kimisi komisyonlarda indirim yapıyor, kimiyse ücretsiz kargo desteği sağlıyor.