Ev tekstilinde havlu ve nevresimler ön planda

Moda trendleri satın alma davranışlarımızı etkiliyor.
Moda trendleri satın alma davranışlarımızı etkiliyor.

Areda Piar araştırma şirketi geliştirdiği “Benim Markam” modeli bu ay ev tekstili tercihlerini ele aldı. Beğeni, güven, satın alma ve tavsiye eğilimi, sadakat kriterleri ile markaların performansının değerlendirmeye alındığı çalışmada, tüketicilerin ev tekstili ürünlerinde öne çıkan tercihleri yüzde 58,5 ile havlu ve yüzde 55,5 ile nevresim takımı oldu.

Yaşam alanlarımıza kişisel dokunuşlar yaparak daha sıcak ve yaşanabilir hale getiren ürünler serisinin sahibi ev tekstili. Yumuşacık havlular, çiçekli ya da geometrik desenli nevresimler, salonlarımıza renk katan perdeler, halılar, battaniyeler derken uzayıp giden ürünler silsilesiyle karşılaşıyoruz. Ev tekstili ürünlerine yönelik satın alma davranışlarımızı günümüzde sadece ihtiyaçlar değil değişen moda trendleri de etkiliyor. Peki, birçok markanın sunduğu ürün yelpazesiyle hayatımızın içerisinde olan ev tekstilini tüketiciler nasıl değerlendiriyor?

Son bir senede ne aldık?

Araştırmaya göre son bir sene içerisinde katılımcıların yüzde 58,5’inin havlu ve yüzde 55,5’inin nevresim takımı aldığı görülüyor. Havlu ve nevresim takımlarının liderliği üstlendiği araştırmada üçüncülüğü yüzde 36,2 ile perde alıyor. Diğer ürünler ise; yüzde 30,7 ile bornoz, yüzde 29,2 ile battaniye.

Ev tekstil ürünlerinde en çok satın alınan iki ürünün tercih edilme amaçlarına bakıldığında, havlu satın alanların yüzde 42’si evinde kullanmak için, yüzde 24,3’ü çeyiz için, yüzde 16,9’u ise hediye için olduğu görülüyor. Nevresim takımı satın alanların yüzde 71,1’i evinde kullanmak için, yüzde 16,5’i hediye için, yüzde 10,4’ü çeyiz için olduğu yönünde tercihlerini belirtiyor.

Ürünün kaliteli olması ilk tercihimiz

Yaşam alanımız olan evlerimizi kişiselleştirmek amacıyla satın alım yapmadan önce kullanışlı, güzel ve konforlu alanlar oluşturmak için araştırmalar yaparız. Ev tekstili kategorisinde bir markayı tercih etmememizde de birçok etken vardır. Bu etkenlerden en çok öne çıkan hangisi oluyor? Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 44’ü ev tekstilinde ürün kalitesinin yüksek olmasını önceliyor. Diğer etkenler ise sırasıyla; yüzde 23,7 ile bilinen marka olması, yüzde 18,4 ile modellerinin zevkine uygun olması, yüzde 12,1 ile indirim ve kampanyalar, yüzde 1 ile taksit seçenekleri.

Ev tekstilinde daha önce duyulan markalar

  • Evimize bir şey alırken aşina olduğumuz markalar her zaman önemli bir etkendir. Peki, araştırmaya göre en çok duyulan ev tekstil markaları hangileri?

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 100’ü Taç markasını daha önce duyduğunu belirtiyor. Madamme Cocco yüzde 98,7 ile ikinci sırada, English Home yüzde 98,6 ile üçüncü sırada yer ediniyor. Diğer markalar ise sırasıyla; Karaca Home yüzde 98,4, Özdilek yüzde 95,9, İkea yüzde 94,3, LC Waikiki Home yüzde 92,5, Linens yüzde 69,9, Soley yüzde 67,4, Zara Home yüzde 66,4, Evidea yüzde 66,2, Bernardo yüzde 63,3, Beymen Home yüzde 61,8, Vakko Home yüzde 58,6, H&M Home yüzde 58, Mudo Consept yüzde 46,9, Chacra yüzde 43,5.

Ev tekstilinde reklamların etkisi

Markalar ürün reklamlarını belirledikleri stratejilere göre geleneksel ve/veya dijital medya üzerinden tüketicileriyle buluşmak adına yolculuğa çıkıyor. Ev tekstili alanında yapılan reklamlar hangi iletişim kanallarında etkili durumda?

Araştırmaya göre ev tekstil ürünlerinin satın alımında etkili olan iletişim kanallarının en başında yüzde 60,6 ile TV reklamları geliyor. İkinci sırada ise yüzde 57,6 ile internet reklamları yer alıyor. SMS reklam ve kampanya bilgilendirmesi yüzde 48,4, açık hava reklamları yüzde 42,4, sosyal medya fenomenleri ile işbirliği ve link paylaşımı yüzde 33,3 oranında etkili olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Yüzde 75,4’ü mağazalardan alışverişi tercih ediyor

Beğendiğimiz bazı ürünleri yakından inceleyerek ve dokunarak almak bizi mutlu eder. Bazı ürünler için ise online kanallardan satın almayı tercih ederiz. Araştırmaya göre ev tekstilinde kendimizi mutlu etme şeklimiz mağaza alışverişinden yana olduğu görülüyor. Tüketicilerin yüzde 75,4’ü fiziksel mağaza alışverişi tercih ederken, yüzde 24,6’sı online alışveriş tarafında.

GBS skorunda taç lider

Benim Markam modeli GBS skorlamasına göre en yüksek skor 8,4 ile Taç’a ait olurken onu takip eden Özdilek 7,9 ile ikinci sırada yer alıyor. Karaca Home 7,7 ile üçüncü sırada. Diğer ev tekstil markalarının sırlaması ise şu şekilde; English Home 7,4, Madamme Cocco 7,2, LC Waikiki Home 7,0, İkea 6,9, Linens 5,7, Soley 5,4, Evidea 5,2, Zara Home 5,0, Bernardo 4,9, Beymen Home 4,8, H&M Home 4,6, Vakko Home 4,4, Mudo Consept 3,7, Chacra 3,4.

Metodoloji

  • Areda Piar tarafından 2-12 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Benim Markam” Ev Tekstili Tercih araştırmasına 400 kadın katıldı.

Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.