Ev yapımı erişteden endüstriyel makarnaya...

Arşiv.
Arşiv.

Anadolu kültürünün önemli mihenk taşı, şimdilerde İtalya’dan gelen bir kültür transferi gibi algılanıyor. Anadolu yemek kültüründe buğdayın rolünün ne denli büyük olduğu, ekmek, erişte, börek, çörek, yufka gibi birçok ürünün günümüze kadar gelmesiyle ölçülebilir.

Alev Bayrak.
Alev Bayrak.

Yüksek kalite buğdaydan elde edilen un ile yumurtanın birleşmesi, kurutularak saklanması, yüz yıllar boyunca beslenmenin önemli bir aracı olmuştur. Günümüzde makarna, farklı proseslerden geçerek, geleneksel erişteden farklı olarak yumurta içermeden hatta özel ve ince bir irmikten elde edilen bir ürün olarak raflarda yerini almaktadır. Bu toprakların bugünkü makarnaya etki ve katkısı saymakla bitmez… 25 Ekim Dünya Makarna Günü Türk makarna sektörünün tüm dünyaya armağan ettiği bir gün olan Dünya Makarna Günü'nün temelleri, 25 Ekim 1995'te Roma'da yapılan Dünya Makarna Kongresi'nde atılarak, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin sunduğu önerinin ardından 1997 yılındaki toplantıda 25 Ekim, Dünya Makarna Günü olarak kabul edildi.

Makarna ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Makarna ile ilgili birçok konunun bilinmezlere sahip olduğu görülmektedir:

  1. Makarna kilo aldırır mı?
  2. Makarnanın içinde ne vardır?
  3. Makarnanın içinde yumurta var mıdır?

Makarna bilinenlerin aksine, sade yapıldığı durumda kilo aldırmaz, kilo almayı sağlayan fazlaca eklenen sos ve yağdır. Aksine, uzmanlar makarnanın sade ve ölçülü yenildiği durumlarda kan şekerini kontrollü yükselttiğine ve nitelikli bir karbonhidrat kaynağı olduğuna işaret ediyor. Biz işin uzmanı değiliz ancak makarnanın Türk tüketicisi için önemli bir besin kaynağı olduğunu yaptığımız birçok araştırmada görüyoruz.

Makarna tüketiminde, sosyo ekonomik gruplar bazında anlamlı farklılıklar olduğu gözlemleniyor;

-C1C2 sosyo ekonomik gruplarında, makarna tüketiminin yoğun olduğu ve başta çocuklar olmak üzere tüm hane halkının sıklıkla makarna tükettiği gözlemleniyor. Ortalama haftada 2-3 defa hanelerde makarna yapıldığı gözleniyor.

-AB 36-45 yaş grubunda, ev halkından özellikle çocuklar makarnayı çok seviyor ve sık tüketiyorlar. Buna karşılık, AB grubu gençlerinde çoğunlukla makarna tüketiminin daha az olduğu ve haftada 1’e kadar düştüğü görülüyor.

Makarna, Türkiye'de ağırlıklı olarak tamamlayıcı yemek konumunda

Genellikle tavuk yemeklerinin yanına yakıştırılıyor.

Ancak üst sosyo ekonomik statüde, batı kültürünün etkisiyle ana yemek olarak yer bulabiliyor.

Tek başına yemek olduğunda ise sosuna özen gösterilerek, makarna ana yemek haline getiriliyor. Çoğunlukla çorbadan ve bazen de zeytinyağlıdan sonra ana yemek olarak yeniyor ya da AB grubunda bazen ara öğün olarak da tek başına tüketiliyor ve aşağıdaki sos çeşitleriyle pişiriliyor;

-Domates ve salçalı

-Yoğurtlu / Sarımsaklı yoğurtlu

Krema, pesto sos, bolonez sos gibi daha çok İtalyan kültürüne ait olan sos çeşitlerinin Türk tüketicisinde de görülmeye başlandığı, tercih edilen soslar sorulduğunda gelen yanıtlarda görülüyor.

Makarna hala, hanelerde, misafire sunulacak statüde görülmüyor.. Misafire makarna sunmak, özen göstermediği anlamını taşıyor.

Restoranlarda genellikle ana yemek olarak, değişik soslarla tüketiliyor. Makarna kategorisinde, uzak doğu etkisinin, noodle ürünleri ile girdiği gözlemleniyor. Ancak bu kategoride makarnanın bu tür pratik ürünler alanında inovatif ürünlere ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Makarnada markalar Benim Markam modeli içerisinde değerlendirildiğinde, birbirine yakın skorlar alarak Benim Makarna Markam’ın Filiz olduğu ancak Filiz’in Barilla ve Nuhun Ankara gibi yakın takipçileri olduğu görülüyor. Son dönemlerde iletişim ile kendini öne çıkaran Mutlu’nun da yılların markaları arasında baş gösterdiği görülmektedir.