Evimizi değil ruhumuzu renklendiriyoruz

İçimizi açan, mutluluk veren gökyüzü gibi bizi çevreleyen deniz, ağaçlar ve çiçekler gibi evimizin duvarları da bu güce sahip. Peki, nasıl?
İçimizi açan, mutluluk veren gökyüzü gibi bizi çevreleyen deniz, ağaçlar ve çiçekler gibi evimizin duvarları da bu güce sahip. Peki, nasıl?

Araştırma şirketi Areda Piar, geliştirdiği “Benim Markam” modeli ile bu ay tüketicilerin evlerini renklendiren boya tercihlerini ele aldı. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 71,2’si evini boyatmayı düşünüyor ve yüzde 64,2’si mutfağını boyatmayı önceliyor.

Renkler hayatımızın her anında bize eşlik ederek duygu ve düşüncelerimizin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Giysilerimiz, arabamız ve yaşam alanımız olan evimiz gibi hayatımızın merkezinde yer alan birçok unsuru renk seçimlerimiz ile kişiselleştiriyoruz ve ruhumuzu yansıtır hale getiriyoruz. İçimizi açan, mutluluk veren gökyüzü gibi bizi çevreleyen deniz, ağaçlar ve çiçekler gibi evimizin duvarları da bu güce sahip. Peki, nasıl?

Evimizi boyatmayı seviyoruz

Evimizin görünümünü ve atmosferini değiştirebilecek en etkili ve hızlı yollardan birini evimizi boyatmak olarak görüyoruz. Areda Piar tarafından gerçekleştirilen boya araştırmasında tüketicilerin yüzde 71,2’si evini boyatma tercihinden yana. Evin tamamını boyatmak isteyenler yüzde 53,6, kısmi olarak boyatmayı düşünenler ise yüzde 46,4 ile araştırmada yer ediniyor. Peki, ne zaman ve hangi sebeple evimizi boyatmayı düşünüyoruz? Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 40,8’i 3-6 ay içerisinde evini boyatmayı hedefliyor. Boyatma sebeplerinde ilk sırada yüzde 47,1 ile evin kirlenmesi, yüzde 28 ile ikinci sırada yenilik olduğu görülüyor.

Boya deyince mutfaklar öne çıkıyor

Mutfak, evde en çok kullandığımız kısımlardan bir tanesi. Yeme-içme ihtiyaçlarımızı giderdiğimiz bu alanda fazlasıyla vakit geçirdiğimiz için duvarlar daha hızlı kirlenebiliyor. Araştırmaya göre tüketicilerin boyatmayı düşündüğü alanların başında yüzde 64,2 ile mutfak yer alıyor. Diğer alanlar ise yüzde 54,4 ile salon, yüzde 53,4 ile koridor, yüzde 49,7 ile oturma odası ve yüzde 38,9 ile çocuk odası olarak sıralanıyor.

Açık renkler en beğenilen

Hepimizin çok sevdiği ve evinin duvarlarında görmek istediği renkler vardır. Kimimiz kendimizi açık ve soft renklere yakın hissediyorken kimimiz koyu renklere daha yakın hissediyor. Araştırmaya göre boya renginde ilk tercihimiz yüzde 32,3 ile bej, ikinci tercihimiz yüzde 28,4 ile gri, üçüncü tercihimiz yüzde 24,3 ile buz mavisi olduğu görülüyor. Tercih edilen diğer boya renkleri ise sırasıyla; yüzde 16,9 ile kese kâğıdı, yüzde 15,7 ile beyaz, yüzde 13 ile koyu gri, yüzde 11 ile sütlü kahve, yüzde 9,7 ile pudra pembesi, yüzde 9,5 ile su yeşili, yüzde 6,6 ile somon, yüzde 4 ile kum beji.

Kullandığımız boyadan memnunuz

Evlerin boyası, kişisel tercihlere, markaya, renklere ve zevklere göre değişiyor. Farklı sebeplerle evimizi yeniden boyatmaya yönelsek de araştırmaya göre tüketicilerin kullandığı boyadan memnun kaldığı görülüyor. Memnuniyet düzeyleri detaylandırıldığında ise yüzde 29,7’sinin evinin boyasından kesinlikle memnun, yüzde 36’sının memnun, yüzde 9’unun ne memnun ne memnun değil, yüzde 14,6’sının memnun değil, yüzde 10,6’sının kesinlikle memnun olmadığı sonucuna varılıyor.

GBS skorunda Filli Boya lider

Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor 14,5 ile Filli Boya’ya ait olurken, Marshall 13,7 ile ikinci sırada, Polisan 13,2 ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer boya markalarının sıralaması ise şu şekilde; DYO 12,8, Fawori 12,4, Jotun 9,3, Casati 7,2, Tempo 4,3, Biboya 4,3, Bianca 3,4, Nippon 2,1, Betek 1,8, Newkim 1,1.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 23 – 30 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Boya Tercih araştırmasına 432 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.