Evimizin şıklığı kaliteden geçiyor

Katılımcıların yüzde 74.1'i mobilya seçerken ürünün kalitesine dikkat ediyor.
Katılımcıların yüzde 74.1'i mobilya seçerken ürünün kalitesine dikkat ediyor.

Araştırma şirketi Areda Piar, evimizdeki şıklığın en önemli parçası olan mobilyalara bakış açımızı gündeme getirdi. Araştırma şirketi, Benim Markam çatısı altında gerçekleşen araştırmalara bir yenisini daha ekledi. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 74.1 mobilya seçerken ürünün kalitesine önem veriyor. Oda ve ofis dizayn eden katılımcıların yüzde 52.1’i mobilya -zemin uyumuna özen gösterirken, araştırmaya katılanların yüzde 63.3’ü ise piyasadaki mobilyaların beklentiyi karşıladığını belirtiyor.

Mobilya markalarını ele alan 3-13 Ekim tarihleri arasında 1100 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle yapıldı.

Önceliğimiz kalite

Mobilya satın alırken vatandaşların tercihlerini masaya yatıran araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 74.1’i mobilyaların kalitesine göre satın alıyor. Alışveriş yaparken ürünün fiyatını dikkate alındığını belirtenlerin oranı yüzde 54.1 olurken, renk/tasarım/estetik özelliklerine önem verenlerin oranı yüzde 40.5 oldu. İlgili soruya verilen diğer yanıtlar şöyle: “Garanti süresi yüzde 40.5, malzeme cinsi yüzde 39.9, kullanım kolaylığı yüzde 34.5, ödeme seçenekleri yüzde 33.3, marka bilinirliği yüzde 29.3, indirim ve kampanyalar yüzde 27.1, ürünün menşei yüzde 20.2, teslim süresi yüzde 19.9, öneri- tavsiye yüzde 9.4, reklam-tanıtım yüzde 4.8, diğer yüzde 4” şeklinde sıralandı.

Tercih edileni satın alıyoruz

Araştırmada yer alan “Mobilya satın alma davranışınızı yansıtan en önemli faktör nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 47,7’si ‘en fazla tercih edilen modelleri satın alırım’ dedi. İlgili soruya, özel üretim ürünler satın alırım cevabı verenlerin oranı yüzde 31.7 olurken, nadir tercih edilen modelleri satın aldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 20.6 oldu.

Mobilya zemin uyumu önemli

Vatandaşların mobilya satın alırken oda/ofis dizaynında dikkat ettiği faktörler de araştırmada masaya yatırıldı. Katılımcılara göre, parke/zemin döşemesi uyumu yüzde 52.1 ile en çok dikkat edilen nokta olurken, bu sıralamayı yüzde 51.5 ile halı uyumu, yüzde 49.1 ile duvar rengi uyumu takip etti. İlgili soruya verilen diğer yanıtlar şöyle: “Perde uyumu yüzde 39.9, aydınlatma ürünleri ile uyumu yüzde 22.6, tavan uyumu yüzde 14” şeklinde sıralandı.

Beklentilerimiz karşılanıyor

Katılımcılara yöneltilen, “Mobilya tercihinde bulunduğunuz marka beklentilerinizi karşılamakta yeterli midir?” sorusuna, vatandaşların yüzde 63.3’ü yeterli cevabı verdi. İlgili soruya yüzde 17.2 oranında ‘çok yeterli’ yanıtı verilirken, az yeterli diyenlerin oranı yüzde 12.8, yetersiz diyenlerin oranı ise yüzde 6.7 oldu.

Mobilyada önceliğimiz güven

Araştırmada yer alan, “Mobilya tercihinizde hangisi sizin için önemlidir?” sorusuna güven cevabı verenlerin oranı yüzde 46.5, beğeni diyenlerin oranı ise yüzde 42.3 oldu. Mobilya tercihinde sadakate önem verdiğini aktaran katılımcıların oranı ise yüzde 11.2’de kaldı.

İstikbal liste başı

Benim Markam araştırmasının kilit noktasını oluşturan güven-beğeni-sadakat (GBS) skorlamasına göre, İstikbal 23.6 ile liste başında yer aldı. İstikbal’i, 15.4 puan ile Bellona, 7.1 puanla Kelenek ve 6.2 ile Enza Home izledi.

Diğer mobilya markalarının GBS skorları ise şöyle: “İkea 5.6, Tepe Home ve Doğtaş 5.5, Mondi 3.5, Kilim 3.2, Modalife ve Çilek 3, Koleksiyon ve Lazzoni 2.9, Vivense 2.8, Alfemo 2.7, Bambi 2.6, Adore 2.2, Ergül 2, diğer markalar 0.6” şeklinde sıralandı.