Faiz iniş trendinde

Merkez Bankasının faiz indirim kararı bankaların fonlama maliyetini ve mevduat faizlerini düşürecek.
Merkez Bankasının faiz indirim kararı bankaların fonlama maliyetini ve mevduat faizlerini düşürecek.

MB para politikası kurulu, 12 Eylül 2019’da politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 325 bazpuan indirimle, yüzde 19.75’ten yüzde 16.50’ye düşürdü. MB’nin iki ayda yaptığı faiz indirimi 7,5 puana ulaştı. Piyasa indirimleri memnuniyetle karşıladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), 12 Eylül 2019’da politika faizini yüzde 19.75’ten, yüzde 16.50’ye düşürdü. 6 Temmuz’da Merkez Bankası başkanlığı Murat Uysal’ın göreve gelmesinin ardından 25 Temmuz’da toplanan ilk PPK, politika faizini yüzden 24’ten yüzde 19,75’e düşürmüştü. Böylece, MB Başkanlığı’na geçmesinden sonra faizlerde tolam 7,5 puan indirime gidilmiş oldu. MB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bir hafta vadeli politika faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye çekmesi piyasalarda olumlu karşılandı.

‘Faiz yükü ekonominin üzerindeki en büyük kambur'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası’nın cesur bir şekilde faiz indirimlerini sürdürmesi, iş dünyasına moral veriyor. Enflasyon görünümündeki iyileşme, cari dengenin düzelmesi ve küresel çapta parasal genişleme sinyalleri de Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor. Son dönemde faiz indirimlerinin de etkisiyle yurtiçi iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma görülüyor. Merkez Bankasının faiz indirim kararı bankaların fonlama maliyetini ve mevduat faizlerini düşürecek. Dolayısıyla şimdi sıra bankalarda” diye açıklama yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de indirimi, “Artık ihracatçılarımızın, yatırımcılarımızın önündeki en büyük engellerden birisi de deyim yerinde ise ortadan kalktı” sözleriyle değerlendirdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak de faiz maliyetlerinin düşmesiyle beraber son dönemde gerileme yaşatan yatırımların tekrar artışa geçeceğini söyledi.TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, faizdeki düşüşü memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, “Faiz yükü ekonomi üzerindeki en büyük kamburdur’’ dedi.

Konut sektörü piyasada hareketlilik bekliyor

İndirim müteahhitlik ve konut sektörü tarafından da olumlu karşılandı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Kamu bankaları aracılığıyla hayata geçirilen kampanyalar ile konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesini, T.C. Merkez Bankası’nın 25 Temmuz ve ardından bugün aldığı faiz indirimi kararlarının izlemesi sektörümüz açısından son derece olumludur” dedi.

Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas da, MB’nın ikinci kez yaptığı ikinci önemli adımdan sonra sıranın özel bankalarda olduğunu vurguladı. Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER ) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yengin, “Konut kredisi faizinin yüzde 1’in altına düşmesi sektöre canlılık kazandıracak” diye konuştu.

MB PPK’nun faiz indirim kararını düşürdüğü açıklamada, para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği, parasal sıkılığın düzeyinin ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi