Finansal okuryazarlık girişimciliğin en önemli adımı

Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer.
Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer.

Kadınların girişimcilikte yaşadıkları sorunların başında finansman bilgisi ve finansal okuryazarlık eksikliği geldiğine değinen Biçer: “İş hayatına fabrikadan, üretim hatlarından başladım. Ancak o zaman bile babam finansman ve finansal tablolar konusunda hem bana bilgi verir hem de benim düşüncelerimi sorardı. Fakat işin başına geçtiğimde finansal analiz, finansal okuryazarlık becerilerinin işi sürdürmek ve büyütmek için ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anladım. Bu nedenle de hemen bu konuda yüksek lisans yapma kararı aldım” diye ekliyor.

Başarılı bir kadın lider olarak karşılaştığı bir problemi sorduğumuz Biçer, şu cevabı veriyor: Kovid-19’dan önce, virüsün henüz sadece Çin’de etkili olduğu dönemde bile lojistik ve hammadde sorunları yaşanıyordu. Üretimimize devam edebilmek için gereken malzemelerin deniz yoluyla gelemeyeceğini çok önceden fark ederek nakliyeyi hava yolu ile yapmayı kararlaştırdık. Bu bizim maliyetlerimizi biraz yükseltti. Ancak üretim planlamamızın aksamaması bizim için çok önemli. Küçük elektrikli ev aletleri sektörünün global düzeyde önemli markaları için de üretim yapıyoruz. Onlara verdiğimiz sözleri tutmanın, ürünleri zamanında teslim etmenin huzurunu yaşadık.

Üretim planlamamızın aksamaması bizim için çok önemli.
Üretim planlamamızın aksamaması bizim için çok önemli.

Bugün beş kıtada yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapan Arnica, 650 kişiye istidam sağlıyor. Bu rakamın yüzde 60’i ise kadınlardan oluşuyor. Kadın istihdamındaki en büyük sıkıntının, toplumsal olarak yüklenen rollerden kaynaklandığını dile getiren Biçer:

Çalışan bir kadının aynı zamanda evin her ihtiyacıyla tek başına ve yakından ilgilenen mükemmel bir ev kadını ve anne olması da bekleniyor.

Örneğin, çocuğun okul gösterisine gitmek için anneler işten izin alıyor, oysa genellikle babalardan bu yönde beklenti olmuyor. Bu durumun, yani kadına yönelik bu bakış açısının kadınları iş hayatından uzak tuttuğunu, kadın istihdamını azalttığını ve kariyerlerinde yükselmelerini önlediğini düşünüyorum. Kadınların yaşadığı bu açmazın ortadan kalkması için herkese görev düşüyor. Çocukların bakımı, büyütülmesi ve ev düzeninde de babalar daha fazla sorumluluk almalı. Ayrıca iş yerlerinde idarecilerin ve yöneticilerin de bu konuda eşitlikçi bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.