‘Finansal Okuryazarlık Zirvesi’

Albayrak Medya ve Borsa İstanbul işbirliğiyle.
Albayrak Medya ve Borsa İstanbul işbirliğiyle.

Albayrak Medya Satış Pazarlama Genel Müdürlüğü, Borsa İstanbul iş birliği ile “finansal okuryazarlık zirvesi” düzenledi. TVNET Ekonomi Şefi ve Z Raporu Dergisi Yazı İşleri Müdürü Semra Karabaş moderatörlüğündeki zirveye Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergün da katıldı.

Sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı Finansal Okuryazarlık Zirvesi’nde, “Nasıl yatırım yapılır?”, “Ana piyasalar nedir?”, “Finansal planlama nedir?”, “Pay senedi piyasası neleri içerir?”, “Doğru yatırım kararı nasıl alınır?” ve “Finansal piyasalarda görünüm” gibi konu başlıklarıyla hem bireysel yatırımcı hem de şirketler için önemli noktalar ele alındı.

Borsa İstanbul'a katılım endeksi geliyor

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun zirvede Semra Karabaş ile Yeni Şafak Ekonomi Şefi İbrahim Acar’ın sorularını cevaplandırdı.

Sürdürülebilir katılım endeksi çalışması başlattıklarını söyleyen Ergun, “Katılım endeksi çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Katılım şirketlerine yatırım yapan ve çevre duyarlılığı olan yatırımcılara önemli bir fırsat sunmuş olacağız. Katılım firmalarına ise ön plana çıkma ve kendilerini pazarlamalarına fırsatı veriyoruz” dedi. Korkmaz Ergun, yabancı yatırımcının borsa İstanbul’daki pay piyasalarındaki ağırlığını BIST 30’da yüzde 51, pay piyasasının tamamında ise yüzde 44 olduğunu ifade etti. Yabancı yatırımcının İstanbul Borsası’na ilgisinin her zaman canlı olduğunu vurgulayan Ergun, bu yıl mart ve Temmuz aylarındaki hareketliliğe dikkat çekti.

“EBA TV ile gençlere ulaştık”

Sermaye piyasaları işleyişinin şirketlerin şeffaflığı ve yatırımcıların finansal okur yazarlığı gibi iki önemli temelde gerçekleştiğini belirten Korkmaz Ergun, şunları kaydetti: “Borsa İstanbul olarak, aracı kurumlara destek vererek finansal okur yazarlığa katkı sunduklarını kaydetti. Ergün, Finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasını, özellikle gençlerimize, tasarruf ve yatırımcı bilincinin kazandırılmasını amaçlayan, ülkemizdeki ilk uygulama ve simülasyon laboratuvarı olan, BISTLAB’ın çeşitli üniversitelerimizde kurulumunu tamamladık. EBA TV kanalıyla gençlere ulaştık.”

Bu yıl 41 şirket halka arz oldu

Borsa İstanbul’da geçen yıl 8 şirketin halka arz olduğunu hatırlatan Genel Müdür Ergun, bu yıl ise şimdiye kadar 41 şirketin halka arzının gerçekleştirildiğini belirtti. Sene sonuna kadar halka arz olan şirket sayısının 50’yi bulabileceğini belirten Ergun, bu yılki başvurulardan 6’sının da reddedildiği bilgisini verdi.