Fuarcılık kabuk değiştirdi

Dünya fuarcılığın hacmi: 325 milyar dolar.
Dünya fuarcılığın hacmi: 325 milyar dolar.

Dünyayı saran Kovid-19 salgını dünyadaki birçok sektör gibi fuarcılık sektörünü de etkisi altına aldı. Sektörün küreselde oluşturduğu iş hacmi 2019’da 325 milyar dolardı. 2020’de pandemi nedeniyle fuarların büyük kısmı iptal edilirken, gerçekleşen fuarlardan da yeterli performans sağlanamadı. normalleşmeyle birlikte toparlanmaya başlayan sektörde öngörülen iyileşmenin 2023’ü bulacağı düşünülüyor

2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. Salgınla mücadele nedeniyle dünya genelinde pek çok kısıtlama devreye alındı. Bu kapsamda uluslararası ticaretin döndüğü fuarların bir kısmı iptal edildi, bir kısmı ise online ve hibrit yapıldı. Salgınla mücadele devam ederken bir yandan da hızlanmaya başlayan ticari aktiviteyle fiziki fuarlar da takvimlerde yerini almaya başladı.

Türkiye'de düzenlenen fuar sayısı(2020): 137
Türkiye'de düzenlenen fuar sayısı(2020): 137

Dünya Fuarcılık Örgütü’nün araştırmasına göre; fuarcılıkta toparlanmanın Uzakdoğu’dan ve özellikle de Çin’den başladığının altını çizen Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, normalleşme dalgasının Uzakdoğu’dan Rusya’ya oradan da Türkiye’ye geldiğini belirtti. Öztop, Türkiye’nin fuarcılık alanında kapılarını hızla açan ülkelerden biri olduğunu belirtti.

2019 yılında 180 ülkede düzenlenen 32 bin fuara 4,5 milyon firmanın katıldığını hatırlatan Öztop, 2019 yılını fuarcılık sektörü açısından “altın yıl” olarak nitelendirdi. Türkiye’nin küresel fuarcılık sektöründe yüzde 1,2’lik paya sahip olduğunu belirten Öztop, 2019 yılında Türkiye’de fuarcılık sektörünün ulaştığı iş hacminin 3,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Zor geçen bir yılın ardından, 2020’nin son çeyreğinde başlayan fuarlardaki hareketliliğin 2021’in ilk çeyreğinde hızlanmış olmasının sektör açısından umut verici olduğunu belirten Öztop, öngörülerin 2019 rakamlarına ancak 2023 yılında ulaşılması yönünde olduğunu kaydetti.

  • Dünya genelindeki toplam fuar alanı: 35 milyon metrekare
  • Türkiye'deki toplam fuar alanı: 602 bin metrekare

Pandeminin fuarcılık sektöründe de iş yapış şeklini değiştirdiğini ve sektörün kabuğunu kırmasına yardımcı olduğunun altını çizen Öztop, bu dönemde sanal fuarlara ve teknolojik çözümlere yönelik pek çok yeni ürün ve hizmetin ortaya çıktığını belirtti. Öztop, yine de yüz yüze fuarların yerini hiçbir şeyin tutmadığının da altını çizdi. Bu nedenle güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmak için tüm süreçleri gözden geçirip, “hibrit” olarak nitelendirilen hem yüz yüze hem de online fuarları hayata geçirmeye başladıklarını belirten Öztop, bu yıl mytüyap dijital evrenine connect platformunu da eklediklerini kaydetti. Öztop bu sayede online olarak görüşmelerin yapılacağı platformda akıllı eşleştirme sistemi sayesinde katılımcıları nokta atışı ziyaretçi ve alım heyetleri ile online olarak da görüştürebildiklerini ifade etti.