Fuarcılık sektörü hızlı toparlandı

Arşiv.
Arşiv.

Türkiye, fuarcılık alanında söz sahibi ülkelerin başında geliyor. Her yıl mobilya, mermer, tarım, gıda, tekstil gibi birçok fuar, binlerce şirkete ve katılımcıya ulaşıyor ve markaların özellikle dünya pazarında olması ve ihracat rakamlarını artırmaları için büyük bir fırsat oluşturuyor.

Uluslararası Küresel Fuar Acentesi, dünyada fuarcılığın 2024 ve sonrasında eski formuna geri döneceğini söylerken Türkiye’de fuarcılığın ise 2023’ün başında istenen düzeye gelmesi bekleniyor. Bu duruma ve Türkiye’nin Almanya, İtalya ve Fransa’daki rakiplerinin önüne geçmesindeki sebep olaraksa Türk fuar şirketlerinin girişimci yapısı ve risk alma iştahı gösteriliyor. Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye’nin dünya fuarcılığındaki payı yüzde 1,5. Kovid-19 etkilerinden diğer ülkelere göre çok daha hızlı çıkan Türkiye, bu oranı 10 yıl içinde yüzde 3-4 mertebesine ulaştırmayı hedefliyor.

Avrupa’daki vize problemleri, Türk fuarcılığın önünü açtı

İlhan Ersözlü.
İlhan Ersözlü.

Pandemi dönemindeki Türk fuarcılığını değerlendiren Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Pandemi döneminde fuarcılık sektörü olarak tabiri caizse entübeydik. Kapandık ve belli bir süre açılamadık. Açıldıktan sonra da yine belli bir müddet toparlayamadık. Çünkü insanların kafasında kapalı yere girmeme psikolojisi vardı. Ta ki insanlar, sirkülasyonlarını, uluslararası dolaşımlarını normal hale getirince fuarcılık da hareketlendi. Şu anda Türkiye’de fuarcılık çok iyi gidiyor ve büyümeye de devam ediyor. Türk fuarcılığı, Batı’ya göre daha hızlı bir çıkış elde etti. Batı’da bazı fuarların açılmaması, vize problemlerinin devam etmesi ve iş adamlarının fuar katılımcısının standına gidip gelmesinde sorunlar yaşaması, İstanbul’daki uluslararası fuarların da önünü açtı” diyor.

İhracatçı firmaların yüzde 20’si fuarlardan oluşuyor

Dünyadaki en önemli pazarlama argümanlarının başında gelen fuarcılıkta Türkiye’nin büyüme iştahı ve ihracatçı sayısının artması fuarların daha da kuvvetli hale gelmesine vesile oluyor. Günümüzde 100 bin civarında ihracatçı firma sayısının yüzde 20’lik kısmı fuarlar vesilesiyle artıyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da fuarlar yaptıklarından bahseden Ersözlü, Anadolu’da başlattıkları birliktelikleri, İstanbul’da palazlandırıp, yurt dışında o ülkedeki Türk ihraç ürünlerini sağlayan fuarlarda buluşturduklarını ekliyor.

Dijital fuarcılık kavramını sorduğumuz Ersözlü, “Pandemi döneminde dijital fuarcılık denen bir kavram ortaya çıktı. Dijital fuarcılıkta, fiziksel fuar devam ederken, dijital kanallarla katılımcı firmalarımızı o ilişkinin içine soktuk. My- Tüyap uygulaması ile bu çalışmaya başladık ve şu an hala kullanmaya devam ediyoruz. Bu uygulamayı birebir kullanan firmalar, fiziksel fuarlara göre yüzde 32 daha fazla verim alıyorlar” dedi.