Fuarcılıkta kuralları artık Türkiye belirliyor

EMITT fuar direktörü Hacer Aydın.
EMITT fuar direktörü Hacer Aydın.

Pandeminin etkisinden en hızlı kurtulan ülkelerden biri olan Türkiye, aynı hızla fuarcılık ve turizm sektörüne de giriş yaptı. Bulunduğu stratejik konumu sayesinde Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında bir köprü görevi gören Türkiye, tüm dünya için önemli bir buluşma noktası oldu. Sürece çeşitli sektörlere yönelik fuarları, gelişmiş altyapısı, Türk misafirperverliği ve Avrupa’da yaşanan vize krizi de eklenince, Türkiye fuarcılık alanında bölgesel bir merkez haline geldi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve Türkiye turizm sektörüne yön veren etkinliklerden biri olan EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın Direktörü Hacer Aydın, Türkiye’nin fuarcılıkta katlanarak büyümeye devam ettiğinden bahsederken, turizmde ise yeni rekorlara hazırlandığını ekliyor.

Stratejik konumunun yanı sıra uluslararası iş birliği olanaklarıyla Türkiye, fuarcılık alanında son 30 yılda büyük bir ilerleme kaydetti. Avrupa'da yaşanan vize problemi krizini birçok ülkeye vize muafiyeti sağlayarak kendi lehine kullanan Türkiye, fuarcılık sektörünün uluslararası katılımcılar ve ziyaretçiler için daha çekici hale gelmesini sağladı. EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, tüm bu sebeplere Türkiye’nin coğrafi konumu ve ekonomik büyüklüğü de eklenince akla ilk gelen ülkeler arasında yer aldığını söylüyor. Dünyanın beş büyük turizm fuarı arasında yer alan EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuar’ının bu yıl 26’ncısını düzenlediklerinden bahseden Aydın, “Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya 95 ülkeden 30 bin sektör profesyonelini, 600’e yakın katılımcıyı ve dünyanın dört bir yanındaki seyahat severi ağırladık. Aynı zamanda fuar sayesinde 40 ülkeden 150’yi aşkın davetli tur operatörü, yeni iş birliklerine de imza attı” dedi.

Turizmde metaverse rüzgarı

Bu yıl yeni seyahat trendleri, turizm hedefleri gibi turizmin geleceği hakkında birçok önemli konuyu da masaya yatırdıklarından bahseden Aydın, “Sanal gerçeklik dünyası ile acente sahipleri turistlere destinasyonları keşfetme, otelleri gezip inceleme, turistik mekanları sanal olarak deneyimleme fırsatı sağlıyor. Metaverse üzerinde yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, turizm endüstrisine yeni bir hedef kitleye ulaşma fırsatı sunuyor” dedi. Aynı zamanda son yıllarda ekolojik, tarımsal ve gastronomik zenginliklerin turizm potansiyeline dönüştürülmesi konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ekleyen Aydın, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bu alanların, sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik kalkınma açısından da önemli fırsatlar sunduğundan bahsetti.