G7 Zirvesi’nde İran’a yeşil ışık

G7 Zirvesi.
G7 Zirvesi.

Bu yıl Macron’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen G7 zirvesi, yeni ekonomik düzende dünya ticaret örgütü (DTO)’nün işleyişinin yeniden düzenlenmesi ve İran krizi tartışmaları etrafında sona erdi. Eşitsizlikle mücadele ana teması ile 45. Kez gerçekleştirilen zirve sonuç bildirisinde liderler, İran’ın hiçbir zaman nükleer silah sahibi olmaması gerekliliği konusunda ortak kararı açıklarken; zirve sırasında Trump İran ile görüşülebileceği sinyalleri verdi.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini buluşturan G7 Zirvesi, Fransa’nın güneybatısında Biarritz’da düzenlendi. Bu yıl eşitsizlikle mücadele teması ile gerçekleştirilen, Macron’un ev sahipliğindeki zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk katıldı. “Dünyada istikrar ve barış”, “Dünya ekonomisine ağırlık veren belirsizlikler”, “Sosyal ve kültürel eşitsizlik”, “İklim değişikliği ve çeşitlilik” ana konuları etrafında görüşmelerin yapıldığı zirve sırasında ABD ve Fransa arasındaki internet devlerine vergi uygulaması sorunu konusunda uzlaşıya varıldı. Liderler zirve sırasında iklim sorununa dikkat çekerken, Amazon ormanlarında süren yangınlar için 22 milyon dolarlık bir yardım teklifi de sunuldu.

İran ile görüşülebilir

Zirve Sonuç Bildirisi’nde, G7 ülkelerinin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) gelecek yıl uluslararası vergilendirme çözüm bulacağına yönelik bir anlaşma sağlandığı kaydedildi. Bu nedenle DTÖ işleyişinin değişmesi gerektiği vurgulandı.

Zirve sona ererken Macron’un katıldığı ortak basın toplantısında, Trump İran yönetimi ile masaya oturmaya hazır olduğunu, ancak İran’ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiğinin altını çizdi. Basın toplantısında Macron da G7 liderlerinin İran’ın nükleer sorumluluklarını yerine getirme zorunluluğu konusunda uzlaşı içerisinde olduğunu belirtti.