Geleceğin meslekleri

Arşiv.
Arşiv.

Yapay zekânın gelişmekte olduğu günümüzde, yazılım ve yapay zekâ üzerine olan ihtiyaçlar hızla artış gösteriyor. Bazı meslek grupları rafa kalkarken, yeni meslek grupları oluşuyor. Ağırlıklı olarak dijital alanlarda ortaya çıkan yeni meslek kollarının gelecekte en revaçta olan meslekler haline gelmesi bekleniyor. Bu yazımızda gelecekte en çok tercih edilebilecek meslekleri sizler için derledik.

Yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanı

Yeni meslek grupları arasında yer alan yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, makinelere insan beynine benzer beceriler kazandırmak için çeşitli programlamalar oluşturuyor. Günümüzde gelişmekte olan teknolojilerden biri de yapay zekâ. Yapay zekâ uzmanları, makinelere insan beynine benzer beceriler kazandırmak için çeşitli programlamalar oluşturuyor. Aynı zamanda bir algoritma kümesi olan makine öğrenimi uzmanları, performansı geliştirecek sistemler oluşturarak hem matematiksel hem de istatistiksel yöntemleri kullanıyor.

Yazılım ve uygulama geliştirme uzmanı

Günlük yaşantımızda birçok şey dijital bir hal aldı. Bütün bu dijital dünyanın alt yapısında yazılımlar yer alıyor. Gelecekte en çok iş gücü açığının olacağı mesleklerden biri de yazılım ve uygulama geliştirme uzmanı olarak öne çıkıyor. Bilgisayarda veya mobil cihazlarda kullanılan yeni sistemlerin geliştirilmesinde önemli bir işlevi olan yazılım ve uygulama geliştirme uzmanları, yazılımların bakımından tasarımına, test sürecinden değerlendirme aşamasına kadar olan süreci yönetiyor. Bir uygulama geliştirme uzmanının temel görevleri arasında işletme yöneticileri tarafından verilen spesifikasyonlara göre ürün çözümleri tasarlamak, yazılımı tasarlamak, uygulamak ve çalışanlara canlı olarak sunmak yer alıyor.

Veri analisti ve veri bilimci

İstatistik bilimiyle yakından ilgilenen veri analistleri ve veri bilimciler, aynı konuda çalışan iki farklı meslek grupları olarak tanımlanıyor. Veri analistleri bir olguya yönelik verileri yorumlar ve anlamlı bir sonuç çıkarıyor. Bunu yaparken istatistik bilimini, yazılımı ve matematiği kullanıyor. Veri bilimciler de veri analistlerine benzer bir şekilde bir olguya ait veriler ile çalışıyor. Ancak veri bilimciler istatistiksel araştırma modellerini de belirliyor. Veri analistleri gibi verilerin çözümlenmesi ile de ilgileniyorlar.

Çöp mühendisi

Dünya genelinde her yıl ortalama 2 milyar tondan daha fazla yani 800 bin olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar çöp oluşuyor. Çöp oluşumunu azaltmak adına çöp mühendisliği olarak tanımlanan yeni bir uzmanlık alanı ortaya çıktı. Cambridge ve Stanford gibi üniversitelerde yapılan çalışmalar, ileriki yıllarda milyarlarca tona ulaşan çöp atıklarının geri dönüştürülmesi için çöp mühendislerine ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.

3D üretim mühendisi

3D yazıcıların ortaya çıkması birçok sektörde 3D üretimlerin kullanılmaya başlamasına yol açtı. Gelecekte bu yazıcıların daha fazla kullanılabilir hale gelmesi ve daha fazla sektörde yer alması bekleniyor. 3D yazıcıların işleyişinden ve geliştirilmesinden sorumlu 3D üretim mühendisliğinin revaçta bir meslek olması öngörülüyor. Üniversitelerin fizik, matematik, makine, bilgisayar, yazılım, elektrik elektronik mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler 3D üretim mühendisi olarak çalışabilirken 3D üretim mühendisi, 3 boyutlu nesnelerin üretilmesi için kullanılan 3 boyutlu yazıcıların kurulum ve kontrol işlemlerini yürütüyor.

Artırılmış gerçeklik tasarımcısı

Gelişmekte olan en büyük teknoloji trendleri arasında yer alan artırılmış gerçeklik (AR), gerçek yaşam ortamının üzerine yerleştirilmiş dijital bir büyütme ile gerçekliği o an tam önümüzde görmemizi sağlıyor. Artırılmış gerçeklik teknolojileri popülerlik kazanırken, artırılmış gerçeklik tasarımcıları, eğitim, eğlence, sağlık ve diğer sektörlerde sanal gerçeklik deneyimleri geliştirilmesini sağlıyor.