Geleceğin pazarı metaverse adım atmanın önemi

İnternetin hayatımıza girişiyle beraber yaşadığımız değişim gibi bugün Metaverse dünyası da bize benzer bir değişimi yaşatacak nitelikte.
İnternetin hayatımıza girişiyle beraber yaşadığımız değişim gibi bugün Metaverse dünyası da bize benzer bir değişimi yaşatacak nitelikte.

Ürün veya hizmet üreten her şirketin bugün nasıl web sitesi ve sosyal medya hesapları varsa, aynı şekilde yarın metaverse mağazaları da olacak. Sosyal medya, e-ticaret, eğlence, eğitim vb. Gibi alanlar metaverse dünyasında bir araya gelecek. E-ticaret sitesinde zar zor seçtiğimiz ürünlerin yerine, metaverse dünyasında adeta mağazada geziyormuş gibi gezecek, beğendiğimiz elbiseyi deneyebilecek, markette domatese dokunabileceğiz.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

“FOMO” (Fear Of Missing Out) yani insanın gündelik hayatta yaşanan haberleri ve gelişmeleri kaçırdığı endişesi, neredeyse herkesin ortak hastalığı diyebiliriz. Özellikle dijital dünyadan kopamamamızın, bir bağımlılığa dönüşen bu dürtünün adı FOMO. Bu dürtü bizim elimizden telefonları bırakamamamıza neden oluyor. Daha çok duymaya başladığımız Metaverse kavramı, gelişmiş FOMO duygumuzla büyüyerek, gündemimizde daha çok yer alıyor. Peki nedir bu Metaverse? Gündelik ve özellikle ticari hayatta ne işimize yarar?

Bundan 30 yıl önce biri bize istediğimiz yerden istediğimiz kişiyle görüntülü konuşabileceğimizi, evraklarımıza dünyanın her yerinden ulaşabileceğimizi, Siirt’in bir köyünden Almanya’ya sabun satılabileceğini söylese herhalde inanmazdık. Bilgisayar oyununda bir kılıca veya bir kod dizilimine milyonlar verileceğini söyleseler dalga geçiyorlar zannederdik ancak bugün bunları yaşıyoruz.

İnternetin hayatımıza girişiyle beraber yaşadığımız değişim gibi bugün Metaverse dünyası da bize benzer bir değişimi yaşatacak nitelikte. Televizyon izleyen veya basılı gazete okuyan birisini konvansiyonel medya takipçisi olarak nitelerken yarın mobil app’den veya web sitesinden alışveriş yapan biri konvansiyonel bir medya kullanıcısı olacak.

Dünya metaverse'de bir araya gelecek

Ürün veya hizmet üreten her şirketin bugün nasıl web sitesi ve sosyal medya hesapları varsa, aynı şekilde yarın Metaverse mağazaları da olacak.

Devamı Z Raporu 38. Sayısında