Gelecekte savaş ve barışa yapay zeka karar verebilir

Uzmanlar, gelecekte devletler ve ordular arasındaki savaşların siber güvenlik ve yapay zeka üzerinden gerçekleşeceğini öngörüyor.
Uzmanlar, gelecekte devletler ve ordular arasındaki savaşların siber güvenlik ve yapay zeka üzerinden gerçekleşeceğini öngörüyor.

Hayatımızdaki ağırlığını her geçen yıl artıran yapay zeka, hiç şüphesiz insanoğlunun geleceğinde önemli bir yere sahip. fakat yapay zekanın yalnızca tüketici ve iş merkezli bir teknoloji olduğunu düşünmemek gerekiyor. yapay zekanın özellikle askeri istihbaratta rolü artıyor.

Şirketler, yapay zekayı çeşitli süreçleri otomatize etmek için kullanırken, tüketiciler ise günlük rutinlerini kolaylaştırmak için kullanıyor; ancak hükümetler -özellikle de ordular- bu teknolojinin sunduğu hız ve etkiye büyük bir ilgi duyuyorlar. Halihazırda Çin gibi bazı devletler, kendi vatandaşlarını izlemek için yapay zekadan faydalanıyor. Ayrıca İngiltere Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından yapılan açıklamada, ulusal güvenlik ve savaşla ilgili kararlar almak için de yapay zekanın kullanılacağı belirtilmişti.

MoD’un bünyesinde faaliyet gösteren DASA, yapay zekanın İngiliz donanmasında nasıl kullanılabileceğini araştıran, yeni projeler ve girişimler için 4 milyon sterlin değerinde finansman sağladığını duyurdu. DASA, öncelikle savaş gemilerinin binlerce istihbarat ve veriyi saniyeler içinde işleyebilmesini sağlayacak yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı sistemler geliştirmek için çalışıyor.

Otomasyon, makine öğrenimi ve yapay zeka odaklı teknolojiler, İngiltere’nin askeri sistemlerine entegre edilecek ve askeri unsurların potansiyel ve gerçek tehditlere karşı duyarlılığını artırmasına yardımcı olacak. Uzmanlar, gelecekte devletler ve ordular arasındaki savaşların siber güvenlik ve yapay zeka üzerinden gerçekleşeceğini öngörüyor.

Yapay zekayı militarize etmeye çalışan tek ülke İngiltere değil. ABD hükümeti de geçen yılki bütçede “Askeri İstihbarat / Makine Öğrenimi yatırımları” için 927 milyon dolar ayırdı. Ayrıca Çin ve Rusya’nın da bu alana her yıl milyonlarca dolar kaynak akıttığı söyleniyor. Hatta bazı söylentiler, Rusya’nın 2030 yılına kadar robot askerleri orduya entegre etmek için çalıştığına işaret ediyor.

Önümüzdeki yıllarda yapay zeka teknolojileri, programlanmış algoritmalarına ve istihbarata dayanarak savaş kararları alabilir ve hatta belki de silah sistemlerini otomatik olarak kontrol edebilir. Tüm bunlar, ülkelerin savunma kabiliyetini artırdığı gibi, yeni tartışma konularına da kapı aralıyor.