Geleneksel iş modelleri değişim sürecinde

IBS sigorta CEO'su Murat Çiftçi.
IBS sigorta CEO'su Murat Çiftçi.

Sigortacılık sektörünün dinamikleri yıllardır neredeyse hiç değişmedi. Ancak küresel salgın ve iklim krizi sigorta sektöründe de değişimi hızlandırdı. Dijitalleşme kişiye özgü ürünlerin de geliştirilmesinin önünü açtı.

Pandemiyle birlikte dijital dönüşüm her alanda arttı. Finans sektöründe de pandemi öncesine dayanan dijitalleşmenin daha da arttığı gözlemleniyor. Bu dönüşüm sigorta sektörüne nasıl yansıyor?

Sigorta ve bireysel emeklilik sektörü, son dönemde hızlı bir dijitalleşme sürecine sahne olmakta. Bugün artık sigorta sektöründe de büyük veri, yapay zeka, robotik, blockchain, drone teknolojileri, sesli asistanlar ve Endüstri 4.0 gibi kavramları daha sık duymaya başladık. Sigorta sektörünün dijital dönüşümünü izlerken, bu yeni döneme ayak uydurabilen şirketlerin büyümeye ve yenilikçi ürünlerle ayakta kalmaya devam ettiğini görmekteyiz. Değişime ayak uyduramayan şirketlerin de geri planda kalacağını ve yıllar içerisinde de sektördeki sigorta şirketi sayısının bu bağlamda düşüş göstereceğini öngörüyoruz.

Son yıllarda dijital dönüşüme büyük önem veren sigorta şirketlerinin, dijital yatırımları artıyor. Birçok sigorta devi, geleneksel yöntemleri bırakarak daha çevik ve hızlı büyüyen Insurtech firmalarına dönüşüyor. Bu anlamda sektörün geleceği “insurtech”lerde diyebilir miyiz?

Dünya genelinde ortalama 2 bin 200 aktif insurtech girişiminin faaliyet gösterdiği konuşuluyor. Bunun 600’ünün ise son 5 yıl içinde kurulduğu biliniyor. Bu şirketlerin yüzde 50’si ABD’de yer alırken, yüzde 35’i Avrupa’da ve yüzde 15’lik kısım da diğer ülkelerde bulunuyor. Insurtech’ler, sektörün inovasyon alanında yeni kapılar açmasına vesile olacaktır ancak sadece internet üzerinden sigorta ürünleri satmaktan ötesine gidildiği takdirde, evet sektörün geleceği diyebiliriz.

Sigorta sektörü yeniliğe ve inovasyona açık bir sektör. Sigorta sektörü yeni nesil teknolojilerle dönüşüyor. Insurtech, sigortayı tamamen değiştirecek bir yaklaşımı beraberinde getirir mi?

Dijitalleşen dünyada müşteri alışkanlıkları ve beklentileri değişirken, sigorta sektörü de daha verimli bir müşteri deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Burada hızlı ve etkin çözümlerin müşteriye doğrudan temas etmeden sunulması büyük faydalar sağlamaktadır. Öte yandan, pek çok sektörde olduğu üzere, sigortacılıkta da geleneksel yöntemlerle doğrudan insan ilişkileri kurulmaya devam edecektir. Süreç iki tarafta paralel ilerlese de teknolojiyi kenara atmak veya teknolojiden uzak durarak hızlı ve etkin yol kat etmek mümkün olmayacaktı.

  • Dünya genelinde aktif ınsurtech girişim sayısı: %2.200

“Yapay zeka kişiye özel sigortacılığı kolaylaştırıyor”

Dijitalleşen dünyada müşteri beklentileri de değişiyor. Değişen bu beklentiler doğrultusunda sigorta sektöründe blockchain ve yapay zeka teknolojilerini daha fazla görecek miyiz?

Blockchain ve yapay zeka teknolojileri sayesinde kişiye özel hizmet ve veri analizi daha da kolaylaşırken, geleneksel operasyonel iş modelleri de değişme sürecine girdi. Giyilebilir cihazlar, akıllı araçlar, akıllı evler ve IOT (nesnelerin interneti) gibi teknolojiler, şirketlere geniş ve güncel bir big data akışı sunmaktadır. Durum böyle olunca, veri kullanımı ve fiyatlama şekillerinin de farklı bir boyut kazanması muhtemel olacaktır. Bu teknolojilerin daha çok devreye girmesiyle birlikte, daha esnek, yaratıcı paylaşımlar ve işbirliğine açık modeller ön plana çıkacaktır.

Dünyada dev dijital grupların sigortacılık sektörüne adım attığını görüyoruz. Artık “geleceğin mesleği sigortacılık” diyebilir miyiz?

  • Sigorta sektörü senelerdir geleceğin mesleği konumundaydı, fakat son dönemde özellikle dev dijital grupların da oyuna dahil edilmesinin etkisiyle sektörün yıldızı daha da parladı, diyebiliriz.

Bu yüzden de finans sektörü ile paralel hareket eden sigortacılık mesleğinin, önümüzdeki dönemde son derece önemli bir rol alacağını öngörmekteyiz.