Genç girişimcilere devlet desteği

Arşiv.
Arşiv.

Son yıllarda kendi işletmesini kurup piyasaya girmek isteyen gençlerin sayısı artış gösterdi. Ancak yeni bir şirket açmak isteyen genç girişimciler, yüksek sigorta ve vergi maliyetleri ile karşılaşıyor. Bu durumda çekingen davranan girişimcilerin karşısına ise Genç Girişimci Desteği çıkıyor. Gençlerin ülke ekonomisine katkı sağlamaları, ekonomik oluşumların içinde yer almaları, teknolojik gelişimi sağlamak, cari açığı azaltmak ve yerli ve milli üretimi desteklemek için devlet tarafından hayata geçen teşvik projesi, 18-29 yaş arası gençleri kapsıyor. Kendi işini kurmak isteyen gençler için güzel bir fırsat sunan genç girişimci desteği, üç vergilendirme dönemi ve bir yıl SGK(4b) primlerinden muaf olma imkanı sağlıyor.

2023 yılı itibarıyla 75 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkan Genç Girişimci Kazanç İstisnası faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca sağlanmış olan kazancın yıllık 150 bin TL'lik kısmını düşüyor. 4b kapsamında 01/06/2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olanların bağkur primleri ise bir yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Genç girişimci istisnasından kimler yararlanabilir?

Genç girişimci desteği şartları sağlanması durumunda vergi muafiyeti ve bağkur desteği alabilmek için;

-İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde bildirilmiş olması,

-Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olması,(Limited şirket ve Anonim şirket hariç)

-Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi,

-18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olması,

-Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamının tüm şartları taşıyor olması,

-Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin (ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere) eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

-Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekiyor.

-Yabancı uyruklu tam mükellef gerçek kişiler de genç girişimci istisnasından yararlanabiliyor.

Genç girişimci desteğinden kimler yararlanamaz?

01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler, Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları ve daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.