Getir Londra sokaklarında

Getir'in kuruluş yılı: 2015
Getir'in kuruluş yılı: 2015

Pandemi döneminde büyüme hızını katlayan hızlı teslimat uygulaması getir, geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da hizmet vermeye başladı. Yeni yatırımlarla değerini 850 milyon dolara çıkaran uygulama Türkiye’nin yeni unicorn’u olma yolunda ilerliyor.

2015 yılında kurulan ve salgın sürecinde kullanımı hızla yaygınlaşan internet girişimi Getir, dört farklı iş kolunda faaliyetlerini sürdürerek büyüyor. Market ürünlerini gece gündüz dakikalar içerisinde kullanıcılarına teslim etme amacıyla kurulan uygulama, GetirBüyük ile kırmızı et de dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin ürünü market fiyatına sunuyor, GetirSu ile kullanıcılarına kendi markası olan Kuzeyden su başta olmak üzere 19 litrelik su damacanalarıyla su ulaştırıyor, GetirYemek ile de 15 binden fazla restorandan kendi kuryeleri aracılığıyla termo-kutularla sıcak yemek teslimatına devam ediyor.

Kullanıcılarına marketten almak istediklerini en kısa sürede sunması ile büyük ilgi gören Getir, aslında çevrimiçi market olarak tanımlanabilir. Aplikasyonu 11 milyon kez indirilen girişim bugüne kadar 22 milyondan fazla kapıyı çaldı. Sokağa çıkma yasaklarında kullanım oranı daha da artan uygulama 17 Mart 2020 tarihinden bu yana ise depo çalışanlarının, motorlu kuryelerinin ve kullanıcılarının sağlıklarını korumak için temassız teslimat yapıyor. Sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üzeri üyelerine yüzde 10 indirim sunan girişim, salgınla mücadeleye destek olmak amacıyla İstanbul valiliği ile iş birliği içinde 6 haftada 50 bin 65 yaş üstü kişiye ilk 10 bini Getir’den olmak üzere 333 bin yiyecek kutusu dağıtımını ücretsiz olarak üstlendi.

Birçok yatırımcısı var

Son dönemin en çok konuşulan girişimlerinden biri olan Getir yeni yatırımlarla yurt içinde ve yurt dışında operasyonel ağını hızla genişletiyor. Yatırımcıları arasında, Google, Yahoo ve PayPal gibi birçok dev internet şirketine yatırım yapan Michael Moritz, Yandex’in kurucularından Arkady Volozh, GittiGidiyor kurucularından Serkan Borançılı, yerli yatırımcılardan Revo Capital, Fibabanka, Esas Holding, New York merkezli Tiger Global, Silikon Vadisi’nden Goodwater Capital, Brezilya merkezli Base Partners gibi dünyanın farklı yerlerinden finansal girişim fonları bulunan Getir, ortalama 10 dakikada market ürünleri teslimat modelini hayata geçiren dünyadaki ilk uygulama.

Tüm e-ticaret yatırımları gibi Getir de son yıllarda beklenenden hızlı bir büyüme kaydetti. 2020 yılında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcısı Michael Moritz’den kişisel yatırım fonu Crankstart aracılığıyla 25 milyon dolar yatırım alan uygulama, daha sonra Brezilya ve Türkiye’den bazı yatırımcılardan 13 milyon dolarlık ek fon sağladı. 2020’de gerçekleşen birinci yatırım turunu yani Seri A turunu toplamda 38 milyon dolarlık yatırımla tamamlayan şirket, süratle B turunda 100 milyon dolarlık yeni bir fon oluşturmak için görüşmelere başladı. Getir ikinci yatırım turunu yabancı ve yerli fonlardan aldığı 128 milyon dolarla tamamladı. Şirketin piyasa değeri, bu yılın başında aldığı bu yatırım ile 850 milyon dolara ulaştı.

  • Getir'in tahmini piyasa değeri: 850 milyon dolar

Londra'da hizmet vermeye başladı

Şirketin milyar dolar değerlemeye ulaşan Unicorn listesine giren şirketlerle aynı özellikleri taşıdığı görüşünde olan Getir Kurucusu Nazım Salur konuya ilişkin açıklamasında “Getir’i 2015 yılında dünyada bir ilki gerçekleştirerek kurduk ve yeni bir pazar oluşturduk. Bugün Türkiye’nin 18 şehrinde binlerce ürünü ortalama 10 dakikada kullanıcılara ulaştırıyoruz. Bunun yanı sıra, GetirYemek, GetirBüyük ve GetirSu ile hizmet çeşitliliğimizi artırdık. 128 milyon dolar yatırım aldığımız bu turda, mevcut yatırımcılarımız Getir’in potansiyeline inanarak ek yatırım yaptı ve yeni yatırımcılar aramıza katıldı. Sadece 5 buçuk yılda 850 milyon dolar değerlemeye ulaştık. Getir’in kurulduğunda dünyada bir ilk olması ve bu fikri geliştirerek bugünlere taşımamız, bu değerlemeye ulaşmamızda en önemli etken oldu” dedi.

  • Bu yıl 1 milyar dolar değerlemeye ulaşması ve yeni Unicorn olması beklenen şirket geçtiğimiz aylarda Londra’ya açıldı. Aynı zamanda BiTaksi’nin de kurucusu olan Getir’in kurucusu Nazım Salur, 27 Ocak 2021’de Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda “Getir’imiz Londra’da. Bu iki heceli Türkçe kelimeyi orada da sevdireceğiz” ifadelerini kullandı.

Getir’in bugünlere gelmesini sağlayan tüm kullanıcılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkürler diyen platform kurucusu Salur, dünyanın başka şehirlerine de açılmayı hedeflediklerini aktardı. Doğru konumda ve doğru sayıda yerde, doğru lojistiği kullanan bir teknoloji ile bunun mümkün olduğunu vurgulayan Salur, bu sayede dünyaya ihraç edebilecekleri bir iş modeli kurduklarını belirtti. Bu doğrultuda yurt dışında öncelikli olarak Londra ve diğer şehirler ile iki Avrupa ülkesi daha olmak üzere, Paris, Sao Paulo ve Meksika’da faaliyet göstermeyi hedefleyen şirketin, bu yılın sonlarına doğru Güney Amerika’da da operasyonlara başlayacağı düşünülüyor.