Girişimci çift yıllık 200 ton mantar üretiyor

Arşiv.
Arşiv.

Sakaryalı girişimci çift, devlet desteğiyle kurdukları tesiste yıllık 200 ton kültür mantarı üretiyor. 22 yıl önce aile işletmesi olarak başladıkları mantar üretimini aldıkları devlet desteğiyle genişleten sevim ve Mustafa Ay çifti, iki kişi çıktıkları yolda bugün 10 kadın çalışan ile ilerliyor.

Mustafa Ay.
Mustafa Ay.

Sevim ve Mustafa Ay çifti, 2002'de kurdukları küçük işletmelerini, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında aldıkları yüzde 50 hibeyle 300 ton kapasiteli tesise dönüştürdü. Yıllık 200 ton kültür mantarı üreten girişimci çift, yine bakanlık desteğiyle geçen sene tesise güneş enerji sistemi (GES) kurarak, elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşıladı. Sıfır atık prensibiyle atıklarını bitkisel üretim yapan ve torf imal eden firmalara da ücretsiz veriyorlar.

Tesislerinde 10 kadın işçiyi istihdam ettiklerini ve eşiyle kadınlara iş imkanı sağlamaktan onur duyduklarını söyleyen Mustafa Ay, amatör olarak başladıkları yolculukta 2012'de üretimi arttırmaya ve bölgede istihdam oluşturmaya karar verdiklerine değindi. Ay, yıllık 200 ton üretim yapan tesisin bina ve makine ekipman kurulumunu Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle 2016'da tamamladıklarını ekledi.

"Dünya standartlarına uygun tesis haline getirmek istiyoruz"

'Kaliteli üretim yaparak bölgedeki tüketicilere taze ürünleri ulaştırmayı amaçlıyoruz.'
'Kaliteli üretim yaparak bölgedeki tüketicilere taze ürünleri ulaştırmayı amaçlıyoruz.'

Ürettikleri mantarı başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin her yerine taze olarak gönderen ve kapasitelerini daha da arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Ay, sıfır atık prensibiyle hareket ederek hasat işlemlerinin ardından oluşan atıkları bitkisel üretim yapan ve torf imal eden firmalara ücretsiz verdiklerini kaydetti.

“Hedefimiz dünya standartlarına uygun bir tesis”

Tesisin dış görünümü.
Tesisin dış görünümü.

Kaliteli üretim yaparak bölgedeki tüketicilere taze ürünleri ulaştırmayı amaçladıklarına değinen Ay, "Nihayetinde bunu ihracat aşamasına getirmek istiyoruz ama işletmemiz ihracat için henüz küçük. Hedefimiz, bu tesisi daha da geliştirip, daha modern, dünya standartlarına uygun tesis haline getirmek” dedi. Ay, yurt dışı satış için gelen teklifleri değerlendirdiklerini, ilerleyen süreçte ülke ihracatına katkı sağlamayı istediklerini de sözlerine ekledi.