Global liderlik ekibimiz yüzde 40 kadın liderden oluşuyor

Philips Ev Aletleri Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Milena Elmasoğlu.
Philips Ev Aletleri Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Milena Elmasoğlu.

Kadın istihdamının artması konusunda iş dünyasına büyük sorumluluk düştüğünün farkında olduklarını ve bu bilinçle hareket ettiklerini aktaran Philips ev aletleri orta doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Milena Elmasoğlu, “iş dünyasının sorumluluğu sadece kadın istihdamını artırmaya yönelik olmamalı. Cinsiyet eşitliğinin ötesinde, fırsat eşitliği, ücret eşitliği sunulmalı” diye belirtiyor.

Kariyer yolculuğunuzu özetler misiniz?

Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olduktan sonra profesyonel kariyerime 1999 yılında Philips’te başladım. Philips Tüketici Ürünleri Bölümü’nde Pazarlama Müdürlüğü, Yeni Kanallar Satış Müdürlüğü ve Servis Müdürlüğü pozisyonlarında farklı ekiplerde ve projelerde yer aldım. Ardından 6 Sigma Uluslararası Proje Yöneticiliği, Philips Orta Doğu ve Türkiye Müşteri Hizmetleri ve Ticari Pazarlama Direktörlüğü ve Philips Kişisel Sağlık Ürünleri Orta Doğu ve Türkiye Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2021 itibarıyla Philips Ev Aletleri’nin Kişisel Sağlık Bölümü’nden ayrı bir şirket haline gelmesiyle kariyerime Philips Ev Aletleri Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyorum.

Kadın istihdamının artması için neler yapılması gerekir?

Kadın istihdamının artması konusunda iş dünyasına büyük sorumluluk düştüğünün farkındayız ve biz de bu bilinçle hareket ediyoruz. İş dünyasında kadınların rolünün artması, sadece iş hayatına değil toplumsal değerlere olan katkı açısından da oldukça kritik. Fakat iş dünyasının sorumluluğu sadece kadın istihdamını artırmaya yönelik olmamalı. Cinsiyet eşitliğinin ötesinde, fırsat eşitliği, ücret eşitliği sunulmalı. 2021 Global Ücret Raporu’na göre dünya genelinde kadınlar erkeklere göre yüzde 20 daha az ücretlendiriliyor. Biz, Philips Ev Aletleri’nde her kademeden çalışanlarımız için “eşit işe eşit ücret” uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Başarılarıyla ses getiren kadın liderlerimize global alanda da kariyer fırsatları ve eşsiz deneyimler sunuyoruz. Bu konu kadın istihdamı için yapılması gereken konulardan sadece bir tanesi. Ücret eşitliği ile fırsat eşitliğinin de sunulması gerekiyor. Biz de bu noktada, kadın ve erkek çalışanlar arasında benzer tecrübe ve işe eşit ücretlendirme konusuna da çok önem veriyoruz.

Philips Türkiye’deki kadın istihdam oranı ve varsa yürütülen projelerden bahsedebilir misiniz?

Türkiye’de kadın çalışan oranımız yüzde 64 iken kadın yönetici çalışanlarımızın oranı ise yüzde 60. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi’nde ise yüzde 50 kadın çalışanımız bulunuyor. Philips Ev Aletleri olarak, stratejimizin sürdürülebilirliği ve hedeflerimizi hayata geçirmek için ilham veren bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyoruz. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgemizde tüm çalışanlarımızın potansiyelini ortaya çıkarmasına olanak sağlayan, fikirlerini rahatlıkla dile getirebildikleri ve en önemlisi yeni deneyimler kazanmalarını destekleyen bir organizasyon kültürüne sahibiz. Organizasyon kültür gelişimini ve çalışan deneyimini insan kaynakları stratejimizin merkezinde konumlandırarak; 2021’de odaklandığımız tüm kategorilerde yüksek büyüme ve pazar payı artışı yakalamayı başardık. Çeşitliliği yüksek ve kapsayıcı bir kültür yaratmak, rekabet gücümüzü artırıyor ve sürdürülebilir başarının anahtarı olarak bize güç veriyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık stratejimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz yenilikçi uygulamalarımız, şirketin her kademesinde kendini gösteriyor ve çalışanlarımız tarafından takdir ediliyor. Philips Ev Aletleri olarak, global bağımsız araştırma şirketi Great Place to Work Enstitüsü tarafından her yıl şirketlerin insan kaynakları alanındaki uygulamalarının araştırılmasıyla açıklanan listede, 92 puanla ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri’ arasında yer almaya hak kazandık. Çalışan memnuniyeti için sağladığımız olanaklar arasında rekabetçi ücret politikası, performans ve kariyer gelişimine yatırım, esnek çalışma uygulamaları ve uluslararası kariyer fırsatları yer alıyor.

Kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık yapıyor musunuz?

Çok uluslu ve köklü bir şirket olmanın sunduğu değerler bizler için önemli. Philips Ev Aletleri olarak, her çalışana eşit fırsat sunuyoruz. Kültürümüzün 3 büyük değerinden biri olan ‘We Work Together with Joy/ Birlikte Keyifle Çalışıyoruz’ yaklaşımımızla; çalışanlarımızın iş-özel hayat dengelerini kurmalarını desteklemeyi ve refahlarını artırmayı hedefliyoruz. Esnek çalışmanın bireysel inisiyatiflerle hayata geçebilmesi, çalışanlarımızın doğum günlerinde o hafta istedikleri bir günde kullanabilecekleri doğum günü izni, yaz aylarında Cuma günleri 08:00-15:00 aralığında çalışmaya imkan sunan yaz saati projemiz, uzaktan çalışma modelimiz gibi uygulamalar şirket içinde takdir ediliyor.

Kadınlar iş hayatında ne gibi zorluklar ile karşılaşıyor?

Dünya değiştikçe, insanların kaynaklara erişimi ve bilgi seviyesi arttıkça kadınlar ile erkeklere sunulan fırsatların eşitlenmesini beklerken, pandemi gibi hepimizi eşit etkilemesi gereken bir dönemin bile yine en çok kadınları etkilediğini görüyoruz. Pandemi hepimizi çok etkilese de iş-yaşam dengesi kurmakta en çok zorlananların aynı zamanda anne olan kadınlar olduğunu, bu sürecin kadınların kariyerlerinde ilerlemesini zorlaştırdığını, kadınlarda işsizlik oranının çok daha yüksek seviyelerde gerçekleştiğini biliyoruz.

Üst düzey yönetimde kadın-erkek dağılımı eşit değil. Eşit ve dengeli dağılım neden önemli?

Philips Ev Aletleri olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna bütünsel olarak yaklaşıyoruz. İş gücümüzdeki çeşitliliği korumak için farklı özgeçmişlere sahip yetenekli bireyleri şirketimize kazandırıyor ve kültürümüzle onları destekliyoruz. Çeşitliliğin her zaman rekabeti destekleyen bir avantaj yarattığına inanıyoruz. Biz de çalışanlarımızın her zaman bu değerleri samimiyetle benimsediğinden ve küresel çapta desteklediğinden emin olmaya çalışıyoruz. Şirketin her kademesinde olduğu gibi liderlik pozisyonlarında da dengeli dağılımın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsan kaynakları stratejilerimizle de bu bakış açısını destekliyoruz. Tüm iş ve yönetim süreçlerinde denge unsurunu gözeten bir yaklaşıma sahibiz. Global liderlik ekibimiz ise 5 farklı ulustan ve yüzde 40 kadın liderden oluşuyor. Deneyimlerimizin de ışığında, dengeli dağılımın olduğu liderlik ekiplerinde yaratıcılığın ve istikrarın çok daha fazla olduğuna inanıyoruz.

Çok çeşitli bir müşteri, tedarikçi ve paydaş havuzumuz var. Onların ihtiyaçlarını karşılamak için biz de onlar kadar çeşitli bir iş gücüne sahip olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda liderlik ekiplerindeki, cinsiyet ve milliyet çeşitliliğini zenginleştirmeye ve bütün çalışanlarımızın kariyer gelişimlerine odaklanıyoruz.