‘Gökyüzüne bak Ay’ı gör’

Milli Uzay Programı'nın yol haritası belli oldu.
Milli Uzay Programı'nın yol haritası belli oldu.

Merakla beklenen Türkiye’nin Milli Uzay Programı kamuoyuyla paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin 100. Yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek istediklerini belirterek, “uzay programı’ndaki son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi uzaya taşıyacak Milli Uzay Programı’nın detaylarını açıkladı. Her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında da çok daha güçlü bir Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, “Adaletin, ahlakın ve barışını öncülüğünü yapan medeniyetimizin gökyüzündeki yolculuğuna adım atıyoruz” dedi. “Milli Uzay Programı” tanıtım toplantısında, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) logosu da ilk kez görücüye çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay tarihini, “Kendi imkanlarımızla ürettiğimiz ve 2012 yılında uzaya fırlattığımız GÖKTÜRK-2 bunun ilk örneklerindendir. Sayılı ülkeler arasında girdik. Şimdi sırada GÖKTÜRK-3 var. Planlama çalışmalarına devam ediyoruz. Gece ya da gündüz fark etmeksizin her türlü hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek bu uydumuzun planlama çalışmalarına devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay başında uzaya fırlattığımız Türksat 5A ile birlikte haberleşme uydu sayımızı 4’e yükseltik. Yerli ve milli uydumuz Türksat 6A ile bunu güçlendireceğiz” sözleriyle özetledi.

Erdoğan: Hedefimiz 2023’te Ay’a gitmek

Uydu güvenliğinin Türk mühendislerinin yerli yazılımlarıyla birlikte sağlanacağını belirten Erdoğan, “Her geçen gün daha etkin hale geliyoruz. Uzay sistemleri alanında montaj ve test hizmetleri sağlayan bir oyuncu konumundayız. Çok az sayıda ülkenin sahip olduğu test merkezi sistemimiz 2015’ten beri faaliyetlerine devam ediyor. Kendi ürettiğimiz uyduları, kendi roketlerimizle uzaya fırlatacak seviyeye gelemedik ama önemli adımlar attık. İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İmece’nin entegrasyon işlemleri tamamlandı, testleri sürüyor” diye belirtti.

TÜBİTAK’ta 18 yıldır süren çalışmaları anlatan Erdoğan, “Astronomik gözlem noktasında da önemli altyapılara sahibiz. TÜBİTAK Gözlem Evi 1,5 metre çapında bir teleskopu barındırıyor. Doğu Anadolu Gözlemevi’ni inşa ediyoruz. Sadece TÜBİTAK aracılıyla son 18 yılda 56 projeye 2,1 milyar lira kaynak sağladık. Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi’ni açtık. Hedefimiz 2023’te Ay’a gitmek” dedi.

‘Ay-yıldızlı bayrağımızı hak ettiğimiz yerlere taşıyacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Uzay Ajansı, uzay alanında birikmiş bilgilerimizi tek çatıda birleştirmek için yola çıktı. İlk görevi milli ajans programı hazırlamak olan kurumumuz çalışmasını tamamladı. Hangi kaynak ve yetkinliklere sahip olmamız gerektiğini belirledik. ‘Gökyüzüne bak Ay’ı gör’ diyorum. İnşallah devlet-millet el ele verecek göklere Ay-Yıldızlı bayrağımızı hak ettiği yerlere taşıyacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Gökyüzüne bak Ay’ı gör’ sloganı ile Milli Uzay Programı’ndaki 10 hedefi açıkladı.

Göbeklitepe’deki tarlada bulunan ve gizemli şekilde ortadan kaybolan metal blokun (monolit) sırrı da “Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı”nda çözüldü. Üzerinde “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör” yazan metal blokun, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtımının parçası olduğu anlaşıldı.

Türkiye’nin Milli Uzay Programı, yabancı basınında geniş yer buldu. Rus haber ajansı TASS, Türkiye’nin uzaya erişim kazanmak için uluslararası katılımlı bir uzay üssü kurmayı planladığını yazdı.

10 yıllık milli uzay planı

  1. Milli Uzay Programı’ndakı birincil ve en önemli hedef cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek.
  2. Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.
  3. Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
  4. Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
  5. Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.
  6. Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.
  7. Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmek.
  8. Bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak.
  9. Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek.
  10. Bir türk vatandaşını uzaya göndermek.