Hassas tarım devrimi

Arşiv.
Arşiv.

Hassas tarım teknolojilerine örnek olarak GPS ve haritalama sistemleri, sensörler, uzaktan algılama teknolojileri, uydu görüntüleri, değişken oranlı uygulama ekipmanları, otonom araçlar ve dronlar verilebilir. Tüm bu teknolojik yenilikleri üretim sürecine dâhil eden hassas tarım, mahsullerdeki tarla içi ve tarlalar arası değişkenliğin gözlemlenmesi ve ölçülmesine dayanıyor.

Gerçek zamanlı verilere dayanıyor

  • Hassas tarım, mahsullerin ve toprağın optimum sağlık ve üretkenlik için tam olarak ihtiyaç duyduklarını almalarını sağlamak için bilgi teknolojisini (BT) kullanıyor.

Bu aynı zamanda karlılığı, sürdürülebilirliği ve çevrenin korunmasını sağlarken; ekinlerin yönetilmesinde toprak türü, arazi, hava durumu, bitki büyümesi ve verim verileri gibi unsurları dikkate alıyor.

Hassas tarım mahsullerin, toprağın ve ortam havasının koşulları hakkında gerçek zamanlı verilere erişmeyi içeriyor. Gerçek zamanlı veriler, tarlalardaki toprağın ve çevredeki havanın nem içeriğini ve sıcaklığını ölçen sensörler aracılığıyla toplanıyor. Uydular ve robotik dronlar da çiftçilere tek tek bitkilerin gerçek zamanlı görüntülerini sağlıyor.

Hassas tarımın faydaları nelerdir?

Hassas tarım uygulama sürecinde elde edilen veriler toplandıktan sonra, tahmine dayalı analitik yazılımı çiftçilere ürün rotasyonu, optimum ekim zamanları, hasat zamanları ve toprak yönetimi hakkında rehberlik sağlamak için toplanan verileri kullanıyor.

Tarımsal kontrol merkezleri, sensör verilerini ve görüntüleme girdilerini diğer verilerle entegre ederek çiftçilere işlem gerektiren tarlaları belirleme ve uygulanacak optimum su, gübre ve pestisit miktarını belirleme olanağı sağlıyor.

Bu, çiftçinin kaynak israfını önlemesine ve toprağın en verimli katkı maddesine sahip olmasını sağlarken aynı zamanda maliyetleri düşürmesine ve çiftliğin çevresel etkisini kontrol etmesine yardımcı oluyor.