Hayatta her zaman bir şans vardır

Juliana Buhring.
Juliana Buhring.

Hayata 1-0 geriden başlamak ifadesini sıklıkla duyarız. Peki ya 2-0 veya 3-0 geriden başlamasına rağmen, hayata tutunup maçı son dakikadaki gol ile kazanmak?.. Bunu sadece futbol maçlarında görmüyoruz. İşte, size bisikletin kazandırdığı bir hayat hikayesi…

Juliana Buhring, 2007’de çıkardığı Not Without My Sister adlı kitabıyla, o yıllara kadar gelmeyi başarmış sapkın bir tarikatın dünya kamuoyunda ifşa olmasında büyük bir rol oynamış birisi. Müritlerini 2001 yılında kıyametin kopacağına inandırmasına rağmen 2001’den sonra bile müritlerinin hayatını altüst etmeye devam eden bu tarikatın içine doğan Juliana, üç kız kardeşi ile birlikte bu tarikatten kaçış hikayesini anlattığı kitabı yazdıktan sonra hayatta daha da zor zamanlar geçiriyor. İşe girmek için CV hazırlamak üzere bile birilerinin yardımına ihtiyacı olan bir hayat. Tarikat içinde büyüdüğü ve her sene tarikat ülkede ‘istenmeyen grup’ ilan edildiği için başka bir ülkeye taşınmak zorunda kalarak formel bir eğitim hayatından bile mahrum kalıyor. Böyle bir kişinin Avrupa’da hayata tutunmasının tüm zorluklarını yaşarken ve hayata tutunma mücadelesi verirken, bir başka darbe de sevdiği adamın Afrika’da timsahlara yem olması ile geliyor. Tarikattan kaçmadan önce yaşadığı son ülke olan Uganda’ya bu sefer cenaze için geliyor.

Cenazede bisiklet turundan bahseden birileri

Sponsor arayışlarının sonuçsuz kalması onu yıldırmıyor.
Sponsor arayışlarının sonuçsuz kalması onu yıldırmıyor.

‘Cenazede bir kız, Kanada’yı baştanbaşa geçecek bir bisiklet turu yapmaktan bahsediyordu’ diye anlatıyor o ilham veren anı Juliana. Hayat, bu son darbe ile zaten kararmışken, aklında kalan bu cümle ile internette bisiklet ile yapılan turları araştırırken buluyor kendini. Acıyı hafifletmek için bir şey yapması gerektiğini kendisine hatırlatıp dururken, dünya çevresini bisiklet ile geçerek rekorlar kitabına giren adam ile karşılaşıyor.

Tüm rekor şartlarına bakarak Guinness’e başvuruyor dünya çevresini bisiklet ile geçen ilk kadın olarak rekor kırmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyor. Sponsor arayışlarının sonuçsuz kalması onu yıldırmıyor. Tarikattan ayrılmış ‘kardeşleri’ ve yakın arkadaş destekleri ile yola çıkıyor. Hayatında ilk defa 30 yaşında bisiklete binerek, atlet olmamasına rağmen buna cesaret ediyor. Avustralya’yı geçerken fon bitiyor. Yine yılmıyor, bunu Facebook’ta duyurunca bisiklet meraklıları ve hiç tanımadığı insanların gönderdiği 10, 20 euro’luk bağışlarla birlikte ülkemizden de geçerek 144 günde, 19 ülke ve 4 kıta geçerek 29.070 km’yi bisiklet ile geçerek bu rekoru kırmayı başarıyor.

Dünya turunun hızını alamayıp...

İlk kadın olarak rekor kırmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyor.
İlk kadın olarak rekor kırmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyor.

Juliana dünya rekorundan sonra İngiltere’den başlayıp İstanbul’da sona eren ilk kıtalararası bisiklet turuna tek kadın olarak katılıyor ve 12 günde 3200 km sürerek 9’ncu oluyor. Ardından Amerikayı baştan başa geçen Trans Am turunda 20 gün 23 saatte 7.137 km’yi geçerek 4’ncü olup yarışı bitiren ilk kadın oluyor. 2018’de Umman’da Oman Sprint’e katılarak hiç durmadan 1070 km çevirerek turu 3’ncülükle tamamlıyor.