Haziran ayının en önemli başlığı Fed olacak

Fed’e haziran toplandısında oldukça önemli görevler düşüyor..
Fed’e haziran toplandısında oldukça önemli görevler düşüyor..

Piyasalar çok kritik bir haziran ayı geçirmeye hazırlanıyor. Fed’in politikaları ve bol likidite, düşük faiz ortamına dair endişeler her geçen gün daha yüksek sesle dile getirilirken Fed’in 15-16 Haziran toplantısı oldukça önemli bir pivot tarih olmuş durumda.

Cüneyt Paksoy.
Cüneyt Paksoy.

Piyasalar Fed’in 2014 benzeri erken bir masadan kalma yapmayacağını düşünüyor olsa bile Fed’in haziran toplantısında çok daha güçlü altı kalın şekilde bu konuda piyasalara güvence vermesini bekleyecek. Başkan Powell uzun süredir bu konuda net ifadeler kullansa da son dönemde farklı Fed başkanlarının ucu açık söylemleri ve son toplantı sonrası Fed tutanaklarında çok daha belirgin bir şekilde tahvil alımları ve faiz sürecinin tartışmaya açılması piyasalarda stres oluşturuyor.

Bu stresin en azında belirli bir süre hafiflemesi ve piyasaların nefes alabilmesi için Fed’e haziran toplandısında oldukça önemli görevler düşüyor. Piyasalar Fed’den beklediğini alamaz ise bu başta ECB olmak üzere hem diğer majör merkez bankalarının işini zorlaştıracak hem de başta borsalar ve emtia tarafı olmak üzere sert düzeltmeler yaşanma riski de masada durmakta.

Her ne kadar ABD tarafından gelmesi beklenen yeni paket beklentileri önemini ve etkisini koruyor olsa bile Fed’e dair algıların ekstra risk boyutuna geçmesi hem ABD 10 yıllıklar tarafında hem de dolar endeksi tarafında da kendisini gösterecektir.

Bu da gelişmiş ülkeler dışında özellikle gelişen ülkelerin konfor alanını oldukça daraltacaktır. Bu açıdan diğer bir çok önemli ekonomik-siyasal başlığa rağmen öne çıkan ana başlık haziran ayı için Fed olacak.

Türkiye içinde haziran ayı oldukça önemli olacaktır. Hem enflasyon süreci ve TCMB kararları hem de içsel siyasi dinamikler dışında 14 haziranda gerçekleşmesi beklenen Erdoğan Biden görüşmesi Türkiye-ABD ilişkileri açısından oldukça önemli bir görüşme niteliği taşıyor.

Bu süreçte kur tarafında yaşanan yukarı yönlü oynaklığın azalması ve dengelerin korunması her zamankinden önemli olacaktır.

Özetle hem dışarda hem içerde Haziran ayında yukarı-aşağı her iki yönlü sert hareketlere oynaklık ve Volatilite artışına ekstra hazırlıklı olmak gerekiyor.

Yılın altıncı ayı olan Haziran ve devamında haber akışlarının kısa-orta vade adına piyasalarda ki etkilerini her zaman olduğu gibi grafik-analiz bölümünde daha detaylı anlatmaya çalıştık.