Haziran piyasalar için çok kritik bir dönemeç olacak

Elimizde bu yönde hala çok fazla veri haber akışı ve özel hazırlanmış ek grafikler mevcut. Bunları her zaman olduğu gibi ara ara paylaşacağız.
Elimizde bu yönde hala çok fazla veri haber akışı ve özel hazırlanmış ek grafikler mevcut. Bunları her zaman olduğu gibi ara ara paylaşacağız.

Global piyasalarda kritik haziran ayına girerken ABD ‘borç tavanı limiti’ sorunları beklediğimiz gibi şimdilik bir kez daha aşılmış görülse de son bir senedir uyarısını verdiğimiz sorunlar aynen masada kalmaya devam ediyor.

Cüneyt Paksoy.
Cüneyt Paksoy.

Bunları genel çerçeveleri ile hatırlamak için sıralamakta fayda görüyoruz.

1- Son dönem verilerde yükseliş eğiliminde yavaşlama görülse ve aşağı yönlü veriler gelse de özellikle çekirdek tarafta hala masada duran enflasyon problemi. (Haziranda durması beklenen ve Başkan Powell’ın söylemleri ile bu biraz daha netleşen Fed’e dair son birkaç gündür bir ek faiz artımı söylemini piyasa yeniden tartışmaya ve fiyatlamaya başladı gibi duruyor)

2-Henüz verilerle tam olarak teyit edilmese de özellikle Fed gibi Majör Merkez Bankalarının olası adımlarını piyasa yanlısı yapan geleceğe dair resesyon ihtimalleri ve beklentileri. (Fed ve ECB bu konuda tam olarak hala tartışıyor. Zaten piyasa fiyatlamalarında da bunu net olarak gözlemliyoruz)

3-Özellikle geçen yılın son döneminden itibaren uyardığımız ve sahnede gerçek olan bankacılık krizi ve buna dair endişelerin hala yüksek tonda devam ediyor olması.

4-ABD-AB-Rusya-Çin ve diğerleri arasında devam eden jeopolitik risklerin masada ve sahada kademe kademe artan bir görünüm vermesi. 6-Özellikle bankacılık krizi olmak üzere tüm bu sorunların merkezinde oluşan güven bunalımı sebebiyle piyasaların hala likitte kalma talebi ve her geçen gün daha çok artan kredi kompozisyonu ve döngüsü sorunları. (Bu çözülmedikçe hepsinin üstüne çıkabilecek tam bir sıkıntı senaryosu)

Bütün bu maddelerin her birine dair bu güne kadar köşemizde önemli açıklamalar yaptık ve grafiklerle paylaştık. Elimizde bu yönde hala çok fazla veri haber akışı ve özel hazırlanmış ek grafikler mevcut. Bunları her zaman olduğu gibi ara ara paylaşacağız.

Bu arada bir cümlemizi yeniden hatırlatmakta fayda görüyoruz. Yüksek borçların kısa vadede herhangi bir dinamikle sürdürülebilir olması sonsuza kadar sürdürülebilir olması anlamına gelmiyor. Piyasa bunu anlamaya başladı. Umarım global ölçekte önemli kurumların ve devletlerin başındakilerin de bunu anlayıp ona göre önlem geliştirdiği bir dünyaya doğru ilerleriz!

Özetle kritik haziran ayına girerken ve kritik Fed toplantısına doğru ilerlerken bizim bakışımızda değişen bir şey olmadığını şu cümlelerle yenileyelim. Global piyasalarda ana trend hala NEGATİF. İçinde bulunduğumuz süreç hala MOLA süreci. Bunlara bağlı ve bunlardan bağımsız hala ‘NAKİT KRAL’ süreci devam ediyor ve uzun süre de devam edeceğe benziyor.

Bu yönde çok temkinli bir süreç ve proaktif bir strateji izlemek gerekiyor. Global piyasalara paralel olarak Türkiye’de seçim sonrasında izlenecek politikalara ve kalıcı dengeler oluşana kadar piyasadan gelecek her iki yönde tepkilere karşı çerçevesi iyi belirlenmiş stratejilere ve önceden hazırlanacak çoklu senaryo ihtimallerine sahip olmak gerektiğini de hatırlatalım.

İzlediğimiz majör grafiklerde son durum ve güncelleme notlarını paylaşmadan önce her ay yaptığımız gibi son dönemde öne çıkan iki öncelikli başlığı paylaşmakta fayda görüyoruz…

Grafikler ve yazının devamı Z Raporu 49. sayısında