Hedefimiz Türkiye Yüzyılı'nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapmak

İbrahim Yumaklı / Tarım ve Orman Bakanı
İbrahim Yumaklı / Tarım ve Orman Bakanı

2024, diğer ülkeler için herhangi bir yıl olabilir ancak Türkiye için bunu demek pek mümkün değil. Bunun en büyük nedeni de hiç şüphesiz ikinci yüzyılımızın ilk yılı olmasıdır. Bu sorumluluk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu, bizlerin daha aktif olmasını zorunlu kılmıştır.

Gelişen ve değişen dünyada her gün yeni bir havadise uyanıyoruz. Bu kimi zaman devletlerin birbirleriyle olan savaşları, kimi zaman bir salgın, kimi zaman da doğal afet olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada yaşanan gelişmeler artık sıra dışı olayları bile normal olarak algılamamıza sebep oluyor. İşte biz tüm bunları “yeni normal” olarak nitelendiriyoruz.

Bu yeni normalle eskisi gibi mücadele edilemeyeceği için yeni adımlar, dinamik kararlar almanız gerekiyor. Hiç şüphesiz karar alınması gereken sektörlerin başında da gıda sektörü yer alıyor.

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, hızlı aksiyon alan bir yapıya dönüşüm sağlamazsanız da sonuçlar ağır oluyor. Hamd olsun ülkemiz son 21 yılda hükümetlerimiz sayesinde bu ağır sonuçlarla karşılaşmadı. Bundan sonra da karşılaşmaması için elimizden gelenin fazlasını yapmaya gayret ediyoruz.

İşte bu kapsamda gelecek dönemde hedeflerimizi 5 eksende bir araya getirdik. Bunlar: Sürdürülebilirlilik, Kalite, Verimlilik, Kayıtlılık ve Sektöre Yatırım.

Bu hedefler doğrultusunda yaptığımız teknik altyapı çalışmalarını nihayetlendirmek üzereyiz. “Sessiz devrimler” olarak nitelendirdiğimiz bu hususların sektörümüzde oluşturduğu olumlu havası ise bizi ayrıca mutlu etti.

Yaptığımız düzenlemeler ile hem tarımsal üretimimizi hem de tarımsal hasılamızı önemli ölçüde arttırmış olacağız. Bu kapsamda;

  1. Ekim yapılmayan 776 bin hektar alanı tarıma kazandıracağız.
  2. Çeşitli nedenlerden dolayı, ÇKS’ye kayıtlı olmadığı için destek alamayan; 3 milyon hektar alanı destek sistemine dâhil edeceğiz.
  3. Tarımsal üretimi planlamasını gelecek ekim döneminde hayata geçireceğiz.
  4. Sözleşmeli üretimi yaygınlaştıracağız.
  5. Türkiye Yüzyılı’na hazırladığımız bu süreçte, tarım ve orman alanında dünyadaki rekabet gücümüzü ve konumumuzu arttıracağız.

Belirlediğimiz bu başlıkları alt hedefleriyle birlikte Orta Vadeli Program’a (OVP) entegre ederek, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir biçimde karşılamaya yönelik adım attık.

Yola çıkarken hedefimiz Türkiye Yüzyılı’nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapmaktı. Bu hedef doğrultusunda şeffaf, katılımcı ve akılcı adımlarımızı yeni yılda da bir bir atmaya devam edeceğiz.