Hem uzman hem İslami esaslara uygun

Alkhair Genel Müdürü Ali İlhan
Alkhair Genel Müdürü Ali İlhan

İslami bankacılığın Türkiye finans sektörü içindeki payı hızla artıyor. Ancak diğer finansal kurumlar ve ürünlerde pay henüz çok düşük. Türkiye’nin ilk İslami portföy yönetimi şirketi Alkhair, artan rekabetle birlikte bu pastanın da büyüyeceğine inanıyor.

Bahreyn merkezli İslami yatırım bankası olan Bank Alhair’in portföy yönetimi şirketi Alkhair Portföy, Türkiye’de kurulan ilk İslami portföy yönetim şirketi. 2004’te Bahreyn’de Unicorn adıyla kurulan ve 2011’deki isim değişikliğiyle Bank Alkhair ismini alan banka faaliyetlerine İslami yatırım bankası olarak devam ediyor. Ana hissedarı Suudi Al Shelash ailesi olan banka Suudi Arabistan’da Alkhair Capital ve Alkhair Portföy olarak faaliyet gösteriyor. Körfez bölgesinde önemli sukuk ihraçlarına liderlik eden Bank Alkhair, bugüne kadar yaklaşık beş milyar dolarlık sukuk ihracında bulundu. Bireysel ve kurumsal yatırımcılara faiz getirisi olmayan ve faiz içermeyen portföy yönetimi sunan Alkhair Portföy, yatırımcıların ihtiyaçlarına uygun çözümler üretiyor “ ilk İslami portföy yönetim sistemi olduğumuz için en eski performans ölçümü bizde var ve bunun avantajını yatırımcıya sunmak istiyoruz” diyen Alkhair Genel Müdürü Ali İlhan, Türkiye’nin bankacılık sektöründe belli bir mesafe aldığını ancak portföy yönetimi tarafında da dünya standartlarını yakalamamız gerektiğini söylüyor.

 İslami esaslara uygun portföy yönetimi yapıyorsunuz. Konvansiyonel portföy yönetim şirketleri de İslami ürünler çıkarmaya başladı. Artan rekabet sizin için ve bu piyasa için ne anlama geliyor?

İslami portföy yönetimi Türkiye için yeni bir kavram. Diğer konvansiyonel portföy yönetim şirketleri de İslami ürünler çıkarmaya başladı ama pastadaki pay oldukça az. Portföy yönetimini bankacılıkla kıyaslarsanız yüzde 5’in daha altında. İslami portföy yönetiminin bu pastadan aldığı pay ne yazık ki daha aşağıda. Biz ilk İslami portföy yönetimi şirketi olduğumuz için en eskiye giden performansı biz sunuyoruz ve bunun avantajını da yatırımcıya sağlamak istiyoruz.

 Konvansiyonel portföy yönetim şirketlerinin yapamadığını İslami yönetim şirketleri nasıl yapabilir?

Türkiye bankacılıkta belli bir mesafe aldı ve İslami bankacılık da burada kendine yer kapmaya başladı. Uzun dönemde de varlığını arttıracak. Ancak portföy yönetimi tarafında da dünya standartlarını yakalamamız gerekiyor. Bunun için de bütün paydaşların bir araya gelip devlet katkısı olmadan bunu nasıl büyütürüz diye düşünmeleri gerekiyor. Burada da İslami bankacılıkta olduğu gibi gerekli pay hızlıca alınacak diye düşünüyorum. Çünkü bu alanda büyük bir potansiyel var. Konvansiyonel portföy yönetim şirketlerinin yapamadığını islami portföy yönetimi şirketleri yapabilir.

 Bir portföy yönetim şirketi olarak yatırım yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Her şirkete yatırım yapmıyoruz. Borcunun piyasa değerinin yüzde 33’ünden fazla olmaması gerekiyor. Çok borçlu şirketleri almıyoruz çok nakit üstünde oturup da faizden para kazanan şirketleri de almıyoruz. Borcunu düzgün ayarlamış, borcunun değeri piyasa değerinden yüksek olmayan hatta belli oranın altında olan şirketlere yatırım yapıyoruz. Faaliyet alanında alkol gibi İslami esaslara uymayan türdeki şirket ve sektörlere yatırım yapmıyoruz. Çok net kıstaslarımız var. Doğal olarak faiz de temel kıstaslarımızdan birisi. Bu nedenle yatırım yapacağımız, portföye ekleyeceğimiz şirketlerin borçluluk durumları ve ellerinde tuttukları nakit durumuna da dikkat ediyoruz. Ne çok borçlu olacak ne de nakit üzerinde oturacak.

Alkhair Genel Müdürü Ali İlhan
Alkhair Genel Müdürü Ali İlhan

 Yeni faaliyet alanlarına girmeyi düşünüyor musunuz?

Evet daha çok teknoloji odaklı çalışmayı düşünüyoruz. Lojistik ve ulaştırmaya ağırlık vereceğiz. Ayrıca yatırım fonlarında büyümeyi hedefliyoruz. Performansa dayalı olan yatırım fonlarımız her sene gelişiyor. Geçen sene borsanın performansı düşük olmasına rağmen bizim fonumuz düşmedi neredeyse başa baş kapattık. En riskli fonumuz olan hisse senedi fonumuz bile düşüş göstermedi. Türkiye’de İslami kriterlere göre yönetilen hisse senedi fonumuzun yüzde 80’i hisse senetlerinden oluşuyor. Diğer yatırım fonlarımız “sukuk fonu” ve “1. Katılım fonudur”. Bu iki fonun içerisinde ağırlıklı olarak sukuk vardır.

Sukuk güvenli bir yatırım aracı olacak

 Sukuk fonu kurmanızın sebebi nedir?

Bunlar Türkiye’den çıkarılmış olan sukuklar ve son iki üç yıldır ihraç olmaya başladı. Bu fonu kurmamızın sebebi eskiden Türkiye’de sukuk yoktu. Sukuk fonu kursak nereye yatırım yapacaktık. Hazinenin de çıkarmış olduğu sukuklar var. Ayrıca isterdik ki reel sektör şirketleri de sukuk çıkarsın.

 Reel sektörde sukuk çıkarmaya uygun alan hangisi?

Bankaların dışına çıktığımızda reel sektörde buna en uygunu inşaat sektörü. Çünkü çok büyük bir potansiyel var ve sukuk çeşitliliğini de arttıracak ve yatırımcının ilgisini de çekebilecek. Ancak Türkiye’de şöyle bir durum var. Konvansiyonel sisteme baktığınızda en kolay yatırım mevduat. Hem kolay hem getirisi yüksek. Muhafazakâr kesimde döviz ve altına yoğunlaşma görüyoruz. Yönettiğiniz portföyde gerekli çeşitlendirmeleri yaparak altının getirisini de geçebilirsiniz altın fonu da kurabilirsiniz. Diğer taraftan devlet tarafından regüle edilmiş bir işleyiş var. Burada islami tarafın rekabet ettiği ürünler İslami yatırım fonlarını yönetenler için daha avantajlı. Sukuk muhafazakâr kesim için oldukça güvenli bir yatırım aracı olacak diye düşünüyorum. Daha fazla sukuk çeşitlenmesi bu insanları da buraya çekecek. Bireysel olarak belki sukuk almak zor olabilir ama sukuğa yatırım yapan yatırım fonları var. Burada finansal okuryazarlık çok önemli. Yatırımcının bilgilendirilmesi gerekiyor en önemli kısım da bu. Yeni fon çıkarmayı düşünüyor musunuz? Girişim sermayesi yatırım fonu çıkarmayı düşünüyoruz. Orada ciddi bir potansiyel görüyoruz. Devletin de burada çok büyük katkılarının olduğunu söyleyebilirim.

Hesap açmadan fonumuzu satın alabilirsiniz

 SPK öncülüğünde TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) çıktı ve yatırımcılar istedikleri fona erişim sağlayabiliyorlar ama hala katılımcıların büyük çoğunluğunun bundan haberi yok. Yatırımcılar bunu nasıl kullanabilir?

Biz TEFAS’ı kendi internet sitemizde tanıttık ancak bunun tanıtımına büyük kurumların ön ayak olması lazım. Artık TEFAS çıktığından beri kimseyle anlaşma yapmadan, bizde hesap açmadan herkes bizim fonumuzu satın alabilir. Herhangi bir aracı kurumda ya da bir bankada hesabı olan her kişi bizim fonumuzu TEFAS üzerinden alabilir. Bu yeni sistem çok büyük kolaylık sağladı. Ancak maalesef tanıtımı yetersiz ve katılımcıların büyük çoğunluğunun hala haberi yok.

Bazı büyük kurumlar TEFAS’ı rakip görüyor olabilir mi?

Evet görebilirler. Benim fonum varken neden gidip rakibin fonunu satın alsın diye düşünüyor olabilirler ama yatırımcınıza ne kadar iyi ürün sunarsanız o yatırımcı size o kadar bağlı kalır. Sizin fonunuzdan fazla getiri sağlıyor olabilir ama siz yatırımcınıza düzgün bir öneri sunarak onun güvenini de kazanmış oluyorsunuz. Yoksa yatırımcı onu kendisi de bulabilir. Yatırımcınızı hem kendi bünyenizde tutmuş olursunuz hem de yatırımcı sizin bünyenizde bulunarak başkasının fonunu da alabilir. Böyle yol almak lazım. Türkiye’de yatırım fonu piyasası Dünya’yla kıyasladığımızda oldukça düşük seviyede. Gelişmiş ülkelerde neredeyse bankalarla yarışacak seviyeye geldi. Sektör temsilcilerinin bir araya gelip bunu nasıl nasıl büyüteceklerini konuşması lazım.

  • Girişim sermayesinin önü açılmış durumda
  • Türkiye büyümesini bunca yıldır inşaat sektörüyle götürdü ama orada artık bir doyuma ulaştığını düşünüyorum. Yeni bir patlamaya ihtiyaç var. Girişim sermayesinin önü çok açılmış durumda. Bir sonraki büyüme hamlesinin de bence inşaat dışındaki reel sektörden gelmesi gerekiyor. İnşaat harici reel sektörün özellikle teknolojinin içinde yoğun bulunduğu sektörlerde göreceğiz. Artık büyümeyi inşaat dışındaki reel sektör yürütmeli ki eşik atlayalım.