Hidrojen yakıtlı uçaklar yolda

Airbus’ın, hidrojen yakıt hücresi ve pervane bölmelerini sökülebilir, değiştirilebilir şekilde tasarladığı modeller, bakım sürelerini de geleneksel modellere göre çok kısaltıyor.
Airbus’ın, hidrojen yakıt hücresi ve pervane bölmelerini sökülebilir, değiştirilebilir şekilde tasarladığı modeller, bakım sürelerini de geleneksel modellere göre çok kısaltıyor.

Havayolu uçuşlarında yeni bir çağ başlıyor. Birleşik Krallık’ta ZeroAvıa isimli havacılık şirketi, hidrojen yakıtlı uçağıyla ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2035 yılına kadar hidrojen uçağı filosu kurmayı hedefleyen Airbus ise uzun menzilli uçakların hidrojen yakıtlı uçaklara dönüştürülmesini planlıyor.

Avrupa’nın uçak ve havacılık teknolojileri üreticisi Airbus, dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’de hayal kırıklığı yaşadı. Firma, Kovid-19 salgınının da etkisiyle dev yolcu uçağı A380’in imalatını durduracağını duyurdu. Bununla beraber yeni uçak projesini de ihmal etmedi. Geçtiğimiz eylül ayında üzerinde çalıştığı hidrojen yakıtlı uçakla ilgili detaylar paylaşan Airbus, 2035 yılında sıfır emisyonlu uçuşlar hedefliyor. Firmanın geliştirdiği bu teknoloji ile uzun menzilli uçakların hidrojen yakıtlı uçağa dönmesi planlanıyor.

Airbus, uçak kanatlarının alt tarafına takılan ‘bağımsız hidrojen yakıt hücresi kapsülleri’ için tasarımlarına ilişkin bazı detayları paylaştı. Her kapsül, bir pervane ve uzun menzilli uçuşlarda itiş sağlamak için gereken tüm yakıt, motorlar, soğutma ve teknik yapıyı içeriyor. Tasarımda, uçağın kanatlarının her birinin alt tarafına üç hidrojen yakıt hücresi bölmesi eklendi. Airbus’ın, hidrojen yakıt hücresi ve pervane bölmelerini sökülebilir, değiştirilebilir şekilde tasarladığı modeller, bakım sürelerini de geleneksel modellere göre çok kısaltıyor.

Hidrojen yakıtlı uçakla ilk uçuş gerçekleşti

Sıfır emisyonlu uçuşlarda yeni bir çağ başlatmayı planlayan Airbus henüz hidrojen yakıtlı uçağın imalatını gerçekleştirmese de ZeroAvia isimli bir havacılık şirketi, uzun zamandır üzerinde çalıştığı hidrojen yakıtlı bir uçakla ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, bir sonraki hedefini sıfır emisyonlu 400 kilometrelik bir uçuş yapmak olarak belirledi. ZeroAvia, bu amacına yıl sonu gelmeden ulaşmaya çalışacak. Proje Birleşik Krallık hükümeti tarafından destekleniyor.

Hidrojen ve hava, her bir bölmenin içinde depolanıyor ve elektrik akımı oluşturmak için birleştikleri yakıt hücresine yönlendiriliyor. Hidrojen çevre dostu bir yakıt olarak gösteriliyor çünkü gaz, oksijenle enerji üretmek için birleştirilebiliyor ve tek atık ürün su oluyor. Bu akım elektrik motoruna güç vererek motor şaftının ve pervanenin dönmesine sebep oluyor.