Hindistan benzeri görülmemiş bir sıcak hava dalgasının etkisi altında

Shurıah Nıazı.
Shurıah Nıazı.

Bu yıl pek çok eyaletin benzeri görülmemiş bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girmesiyle Hindistan tarihinin en ölümcül yaz mevsimlerinden birini yaşıyor.

Sıcaklıklar orta ve batı bölgelerde haftalardır sürekli olarak 40 °C’nin üzerinde seyrederken, çeşitli şehirlerde rekor seviyelere ulaştı. Ülke genelinde kusma, ishal ve güneş çarpması nedeniyle binlerce insan hastaneye kaldırıldı.

Mayıs 2019’dan bu yana Hindistan yazılı tarihindeki en sıcak ve en uzun süreli sıcak hava dalgalarından biriyle karşı karşıya. Kırsal kesimde su rezervleri, göller ve nehirlerin kuruması tarım ve su kaynaklarına zarar verirken, şehirler de ciddi bir su sıkıntısı yaşamakta ve vatandaşlar içme suyuna güvenilir bir şekilde erişememektedir. Güney’deki Tamil Nadu eyaletinde ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Chennai’de bölge sakinlerinin ana içme suyu kaynakları Haziran ayı ortasına kadar kururken, bazı yerlerde de otel ve restoran gibi işletmeler su ihtiyacını karşılayamadıkları için kapanmak zorunda kaldı.

Ülkenin kuzeyindeki çöl eyaleti Racastan’da sıcaklık rekor seviyelere ulaştı. Öyle ki, termometrelerin 50,8 °C’yi gösterdiği eyalette yaklaşık 100.000 kişiye ev sahipliği yapan Churu son günlerde Hindistan’ın en sıcak bölgesi olarak kayıtlara geçti. Racastan’ın yanı sıra, kuzey eyaletleri de yüksek sıcakların etkisi altında kalırken, Başkent Delhi’de termometreler 48 °C’ye kadar yükseldi.

Gucarat, Bihar, Haryana, Madya Pradeş, Maharaştra, Uttar Pradeş ve Orissa gibi eyaletler büyük bir sıcak hava dalgası altında adeta kavruluyor. Uzmanlar, bunun son birkaç on yıldaki en yüksek ve en uzun süreli sıcak hava dalgalarından biri olduğunu söylüyor. 20 Haziran 2019 itibariyle, sıcak hava dalgası 40 günden fazladır sürüyor. Maharaştra, Telangana, Andra Pradeş, Bihar ve Racastan da dahil olmak üzere ülke genelinde birçok eyalette çok sayıda ölüm ve hastalık vakası yaşandı. Ülkenin kuzeyindeki Bihar eyaletinde, yalnızca 15 Haziran- 18 Haziran arasında geçen dört günde 90 kişi de dahil olmak üzere, 180’den fazla kişi sıcak hava dalgasına maruz kaldı.

45 °C’nin üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar Hindistan’ın geneline hâkim olurken, çevreciler sıcak hava dalgasının ülkenin daha sıcak bir iklime gittiğine işaret ettiğini ve bütün Hint şehirlerinin gelecek yıllarda karşı karşıya kalacağı sıcaklarla mücadele edebilmek için plan yapması gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz yılın 1901 yılında ülkede hava durumu kayıtlarının başlamasından bu yana kaydedilen en sıcak altıncı yıl olduğu ve bu yılın geçen yılın rekorunu kıracağı belirtiliyor.

Yağış yetersizliği Hindistan’ın birçok yerinde yakıcı sıcakları daha da artırarak su krizini şiddetlendirdi.
Yağış yetersizliği Hindistan’ın birçok yerinde yakıcı sıcakları daha da artırarak su krizini şiddetlendirdi.

Enerji, Çevre ve Su Konseyi’nde çevre araştırmacısı olan Hem Dholakia, “Bilimin yanı sıra kişisel deneyimlerimiz iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle daha uzun, daha sıcak ve daha ölümcül yazların normal hale gelmeye başladığını açıkça ortaya koydu,” dedi.

Benzer şekilde, Yer Bilimleri Bakanlığı Müsteşarı Madhavan Nair Rajeevan Hindistan’daki sıcak hava dalgalarının sıklığının ve süresinin arttığını söyledi.

Hindistan Meteoroloji Genel Müdürlüğü iklim değişikliği ve kentlerin çevresindeki kırsal alanlardan daha yüksek bir sıcaklık yaşaması anlamına gelen ısı adalarının oluşturulması gibi faktörler nedeniyle sert sıcak hava dalgalarının son 15 yılda önemli ölçüde arttığını ifade ediyor.

Bilim adamları sıcak hava dalgasının hâkim olduğu gün sayısının her yıl 5 ile 30-40 kadar arttığını söylüyor. Pune merkezli Hint Tropikal Meteoroloji Enstitüsü araştırmacılarına göre, Delhi de dahil olmak üzere birçok şehirde ultraviyole (UV) ışınları artan sıcaklıklar nedeniyle normalin üstünde.

Yeni Delhi merkezli Bilim ve Çevre Merkezi’nde çalışan bilim adamları, mevcut sıcak hava dalgasının iklim değişikliğinin bir başka işareti olduğunu ifade ederek, dünyada yükselen sıcaklıkların Hindistan’daki sıcak hava dalgalarını daha da ölümcül hale getireceğini belirtiyor.

Hindistan’da Haziran’dan Eylül’e kadar süren ve kavurucu sıcaklıkları hafifleten muson yağmurları Haziran ayının başlarında başlayarak ülke genelinde etkisini gösteriyor.

Muson yağışları genelde 1 Haziran’da Kerala’daki Malabar Sahili’nden başlayarak Hindistan anakarasında etkisini gösteriyor. Ancak bu yıl yağışlar bir hafta gecikerek 8 Haziran’dan itibaren Kerala’yı etkisi altına almaya başladı. Ayrıca, normalde 19 Haziran’a kadar Hindistan’ın üçte ikisini kaplaması gereken muson yağışları bu yıl oldukça yavaş seyrederek ülkenin yalnızca onda birini kapladı. Yağış yetersizliği Hindistan’ın birçok yerinde yakıcı sıcakları daha da artırarak su krizini şiddetlendirdi.

Bu yıl Hindistan, 1954’ten bu yana en kurak ikinci muson mevsimini yaşıyor. Öyle ki, yağış miktarı Mart ve Mayıs ayları arasında yüzde 25 azalarak yalnızca 99.9 milimetre seviyesinde gerçekleşti. Özel meteoroloji şirketi Skymet Weather’e göre ülkedeki muson yağmurları, son 65 yılın ikinci en düşük seviyesini gördü. 2012 yılında 90,5 milimetre yağış düşmüştü.

Hindistan Meteoroloji Genel Müdürlüğü İklim Araştırma Hizmetleri Ofisi İklim Uygulama ve Kullanıcı Arabirimi Başkanı Pulak Guhathakurta Batı Hindistan’da muson yağışlarının son bir yüzyıldır azalmakta olduğunu belirterek, bu eğilimin son zamanlarda değişen yağış rejiminden dolayı ülke geneline yayıldığını söyledi.