Hindistanlılar 2022’nin daha iyi olmasını umut ediyor

Shurıah Niazi-Hintli gazeteci.
Shurıah Niazi-Hintli gazeteci.

Kötü iklim olayları, ölümcül bir salgının ikinci dalgası, artan enflasyon ve işsizlik, çiftçilerin üç tartışmalı tarım yasasına karşı bir yıldır devam eden ayaklanması ve sonrasında bu yasaların feshedilmesi, Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi’nin (BJP) bir dizi karmaşık yasaya dayanarak azınlıklar ve sosyal eylemcilere baskı yapması 2021 yılı boyunca Hindistan’da manşetlerden inmedi. Mart-Nisan aylarında ülkeyi vuran ölümcül koronavirüs salgınının ikinci dalgasıyla birlikte, hem vaka hem de ölüm sayıları hızla arttı.

Ülkenin pek çok bölgesinde aylarca süren kapanmalar ekonomik faaliyetleri ciddi şekilde etkilemiş olup, yıl sonuna doğru yaklaşırken ülke üçüncü bir dalga olasılığının tedirginliğini yaşıyor. Kimi sağlık uzmanlarına göre, virüsün yeni varyantı olan Omicron ile üçüncü dalga Şubat veya Mart ayına kadar zirve yapabilir.

Öte yandan, ülke, Şubat ayında ciddi bir doğal afet yaşadı. Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde, Himalayalardan bir buzulun aniden kırılması Dhauli Ganga, Rishi Ganga ve Alaknanda nehirlerinde çığ ve sel baskınlarına yol açarak, hidroelektrik santrallerini ve evleri yıktı ve 150’den fazla insanın ölümüyle sonuçlandı.

2021 yılı, başta kuzey eyaletleri olan Pencap, Haryana, Uttar Pradesh ve başkent Delhi başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde üç tarım yasasına karşı düzenlenen çiftçi protestolarına tanıklık etti. Çiftçi sendikaları ve muhalefet, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu ve çiftçileri şirketlerin insafına bırakacağını savundu. Protestolar sırasında çiftçiler Delhi’ye birkaç giriş noktası da dahil olmak üzere birçok sınırı kapattı. Basında çıkan haberlere göre, protestolar sırasında çeşitli nedenlerle 700’den fazla çiftçi hayatını kaybetti. 19 Kasım’da Başbakan, söz konusu üç tarım yasasının yürürlükten kaldırıldığını duyurduktan sonra, talepleri hükümet tarafından kabul edilen çiftçiler 9 Aralık’ta protestolara son verdi.

Azınlıkları hedefleyen sert yasalar çıkarıldı

Hindistan’da BJP’nin yönetiminde olan eyaletler, azınlık topluluklarını hedef alan sert yasalar çıkardı. Nisan ayında, ülkenin batısındaki Gucerat eyaletini yöneten BJP hükümeti Din Özgürlüğü Yasası’nda yaptığı bir değişiklikle, “aşk cihadını” hedef almak amacıyla, evlilik yoluyla da dahil olmak üzere zorla veya hileli yollarla din değiştirmeyi cezalandırmak için sert hükümler getirdi. Aşk cihadı adı verilen komplo teorisi, Müslüman erkeklerin Hindu kadınları aşk, hile ve evlilik gibi yollarla İslam’a döndürmeyi hedeflediğini iddia ediyor. Gucerat; Uttar Pradeş ve Madhya Pradeş’ten sonra yasayı hayata geçiren üçüncü eyalet oldu. Ancak BJP’nin yönetimi altındaki eyaletlerde söz konusu yasalar çıkarıldıktan sonra birçok masum Müslüman sahte davalarla suçlandı.

Dahası, Mayıs ayında ülkeyi vuran Cyclone Tauktae kasırgası, yaklaşık 170 kişinin ölümü ve en az 80 kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı. Tropikal kasırganın yaklaşık 2 milyar dolarlık mali hasara neden olduğu tahmin ediliyor. Kasırga Kerala, Karnataka, Goa, Maharaştra ve Gucerat olmak üzere beş eyalette ve Lakshadweep ve Daman- Diu adında iki bölgede etkili oldu. Daha sonra Mayıs ayının son haftasında başka bir şiddetli bir fırtına ülkenin doğusundaki Odisha ve Batı Bengal eyaletlerini vurdu.

Halk pek çok sorunla dolu bir yılı geride bırakmış olsa da, 2022’e yönelik büyük beklentiler taşıyor. Çiftçi protestolarının sona ermesiyle, halk gelecek yılın daha barışçıl olacağını ve hükümetin çiftçilerin gelirlerini artırma yönünde sıkı önlemler alacağını umuyor. Yıl boyunca ülke genelinde pek çok gencin işsizlik protestolarıyla karşı karşıya kalan hükümet, artan işsizlik sorununu ele alma konusunda baskı altında. Petrol ürünleri de dahil olmak üzere temel emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı ülkede, halk artan enflasyonun yeni yılda bir miktar düşmesini umut ediyor.