Hong Kong protestoları Alibaba’yı vurdu

Hong Kong.
Hong Kong.

Çin merkezli e-ticaret şirketi Alibaba, Hong Kong’da protestocular ve polis arasındaki gerilimlerin azalmaması üzerine 15 milyar dolarlık halka arzını erteledi.

Protestolardan sonra, piyasa görünümünde iyileşme beklenmesi içinde olan Alibaba yönetimi, halka arz işlemin ekim ayında yapacak. Ancak uluslararası finans alanında uzman ekonomistlerin Hong Kong’taki gerilimin küresel büyümeyi ve resesyonu tetikleyeceği şeklindeki iddiaları üzerine gelecek ayda Alibaba yönetiminin yeni karar alıp almayacağı gizemini koruyor.

Gerçekleşirse yılın en büyük hisse satışı olacak

Alibaba’nın halka arzının gerçekleşmesi durumunda, bu yılın en büyük hisse satışlarından biri gerçekleşmiş olacak. Alibaba grubu, Trump’ın başlattığı ticaret savaşına ve Çin ekonomisindeki zayıflamaya rağmen büyümesini sürdürüyor. Dev şirket, 30 Haziran’da biten ilk çeyrekte gelirlerini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artışla 115 milyar yuana yükseldiğini duyurmuştu.

Alibaba'nın en büyük hissedarları artık ABD'li!

Alibaba’nın en büyük pay hissedarları Softbank ve Yahoo!. Yahoo!, 2005’te Alibaba’nın yüzde 40 hissesini 1 milyar dolara satın aldı. 31 Ağustos 2014 itibarıyla şirketin yüzde 32.4’ü Softbank’a, yüzde 16.3’ü Yahoo!’ya ait. Şirket, 19 Eylül 2014’te New York Borsası’nda (NYSE) yaptığı 24.7 milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştirdi.

  • Son 1 yıldaki ilave üye sayısı: 98 milyon
  • Yıllık aktif müşteri sayısı: 674 milyon
  • Yıllık net kar: 3.1 milyar dolar