Huawei’ye Britanya vizesi

Huawei
Huawei

ABD’nin fikrimülkiyet hakları ve siber güvenlik gerekçeleriyle yaptırımlar uyguladığı Huawei’ye Birleşik Krallık’tan izin çıktı. Başbakan Boris Johnson’ın yönettiği ulusal güvenlik konseyi toplantısının ardından Huawei’nin 5G şebekesi kurma çalışmalarına izin verileceği duyuruldu.

Dünyanın en büyük 5G yatırımcısı olan Huawei, bu teknolojiye yaptığı yatırımlarla dikkat çekti ve bir anda sektörün sayılı altyapı ekipman tedarikçilerinden birine dönüştü. Bu sebeple kendini ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının ortasında bulan şirket, geçtiğimiz yıldan bu yana, başta ABD olmak üzere birçok devletin yasaklarıyla karşı karşıya kaldı ve çok zarar gördü. Çünkü ABD Huawei’ye yalnızca kendisi sınırlama getirmekle kalmadı, diğer ülkelere ve ABD’li büyük şirketlere de bu sınırlamaları getirmeleri için talimatlarda bulundu. Ancak Huawei tüm yasaklamalara ve 2019’un ortasında başlayan bu baskılara rağmen geçen yılı yüzde 18’lik bir büyüme ile tamamladı.

Apple telefon.
Apple telefon.

ABD için varoluşsal tehdit

Küresel akıllı telefon pazarındaki payı hızla artan Huawei, bir yandan 2009 yılından bu yana 5 milyar dolar yatırım yaptığı 5G ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor, diğer yandan da 5G’yi daha iyi bir hale getirecek olan 6G teknolojisi için araştırmalarını hızlandırıyor. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 59,1 milyon adet akıllı telefon satarak, merkezi ABD’de bulunan Apple’a 17 milyondan fazla fark atan şirket, küresel akıllı telefon satışlarındaki pazar payını da bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 50 artırarak yüzde 17’ye çıkarmıştı. Aynı dönemde Apple’ın telefon satışları ise yüzde 20 düşmüştü ve şirket 42 milyon adet akıllı telefon satmıştı. Şirketin pazar payı da yüzde 14’ten yüzde 12’ye gerilemişti.

Satışları Apple’ı sollayan Huawei’yi ve Çin’in 5G gibi gelişmiş teknolojilerdeki atılımını kendisine karşı varoluşsal bir tehdit olarak gören ABD, Çinli teknoloji devi Huawei’yi Amerikan şirketlerinin ticari sırlarını çalmakla suçladı. Huawei bu iddiaları reddetti. Ancak Amerika Çin’in telekomünikasyon firmalarına yaptırımlar getirdi ve ABD’li markaların kritik iletişim ağlarında Çin malı ekipman kullanmalarını tamamen yasakladı.

ABD’nin şirketi kara listeye almasının ardından Google da dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi firma ile çalışmayacağını duyurdu. Bu Huawei telefonlarda Android işletim sisteminin güncellenemeyeceği anlamına geldiği için, marka yeni modellerinde yeni bir işletim sistemi tanıttı ve ortaya Huawei App Gallery çıktı. Bununla birlikte, ciddi bir ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğü bu konuda müttefiklerinden de aynı tutumu bekleyen Trump yönetimi sebebiyle bazı ülkeler dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei’nin 5G ağları ile ilgili ihalelere girmesini yasakladı.

5G teknolojisinde Huawei'nin alternatifi yok

Huawei geçtiğimiz yıl bankalara yalan söylemek, kara para aklamak, para transferi dolandırıcılığı ve ABD’li telekomünikasyon şirketi T-Mobile’ın ticari sırlarını çalmakla suçlandı ve adaleti engellediği öne sürüldü. Ancak Çinli teknoloji firmasının Britanya, İsveç ve Güney Kore gibi ülkelerde 5G teknolojisi konusunda önemli bir yeri var. Bu sebeple ABD Huawei’nin en yakın müttefiki Britanya’da 5G altyapısı kurmaması için yönetime de baskı yaptı. Ancak Çinli teknoloji devi aleyhindeki yoğun baskı ters tepti. Huawei’den yapılan açıklamaya göre, İngiliz hükümeti, Başbakan Boris Johnson’ın yönettiği Ulusal

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, Huawei’nin ülkesinde yürüteceği 5G şebekesi kurma çalışmalarına izin verileceğini duyurdu.

Başbakan Johnson, bu kararın sinyallerini aslında ocak ayı ortasında yaptığı açıklamada vermişti. Boris Johnson, BBC’ye verdiği röportajda, “İngiliz halkı mümkün olan en iyi teknolojiye erişmeyi hak ediyor. Herkes için gigabit düzeyinde geniş bant teknolojisini hayata geçirmeyi istiyoruz. Eğer bir marka eleştiriliyorsa alternatifi de belirtilmeli” ifadelerini kullanmıştı. Aynı günlerde Birleşik Krallık Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı MI5 Başkanı Andrew Parker da “Gerçek şu ki 5G’de Huawei’ye ihtiyacımız var. Bu fırsatı kaçırırsak bu teknolojiye erişmemiz uzun yıllar alabilir. Britanya’nın Huawei teknolojisini kullanmasının ABD ile istihbarat ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Birleşik Krallık’ın bu atılımla daha rekabetçi bir güce de sahip olacağını belirten Huawei Başkan Yardımcısı Victor Zhang konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Huawei’nin Britanya yürüttüğü 5G çalışmalarının geleceği, hükümetin bu alanda çalışmaya devam edebileceğimize dair onayıyla güvence altına alınmıştır. Bu karar, Britanya için daha gelişmiş, daha güvenli ve daha uygun maliyetli bir telekomünikasyon altyapısının yolunu açmıştır” ifadelerini kullandı. Zhang ayrıca “Huawei olarak, 15 yıldan uzun bir süredir Britanya’daki telekomünikasyon operatörlerini en güncel teknolojiyle buluşturduk. Müşterilerimizin 5G ağlarına yönelik teknoloji ve yatırımlarını desteklerken, ekonomik büyümelerine de katkı sağlamayı amaçladık. Gelecekte de müşterilerimizin rekabet gücünü artıracak iş birliklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

  • Dünyanın en büyük telekomünikasyon hizmet sağlayıcısı
  • Çin’in silikon vadisiolarak bilinen Shenzhen kentinde 1987’de 21 bin yuan sermaye ile eskibir subay olan Ren Zhengfeı tarafından kurulan Huaweı, dünyanın en büyük telekomünikasyon ürünlerive hizmeti sağlayıcısı olmasının yanı sıra en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda. Akıllı telefon satışlarında ABD’li Apple’ın pazar payını ele geçirmeye devam eden Huaweı, dünyada telekomünikasyon sektörünü çok daha üst düzeye taşıyacak 5G teknolojisinde de küresel yarışın en ön sırasında yer alıyor ve Kanada Ottawa’daki merkezinde 6G teknolojisi için araştırma geliştirme çalışmaları yapıyor.

  • Huaweı geçen yıldan beri ABD’nin kara listesinde
  • Trump yönetimi15 mayıs 2019’da ulusal tehlike haliilan etti. alınan kararla ABD firmalarının Huaweı teknolojisi kullanması ve Amerikan mallarının Çin firmalarına satışı yasaklandı. Hedef Çin’in teknolojik yükselişini sağlayan Huaweı gibi firmaları, telafi edilemeyecek zararlara uğratmaktı. Çünkü Trump Çin’in Huaweı firmasına karşı misilleme paketini açıklarken, şirket adı vermese de iletişim alanında ulusal çıkarlarının tehlikeye düştüğünden, ülkeyi yabancı düşmanlara karşı savunmaktan söz etmişti. Bunun ardından ABD Ticaret Bakanlığı da Huaweı’yi kitle imha silahları üreten firmalar listesine ekledi. Hedef olan ikincil şirketler de Huaweı boykotuna uymazlarsa dünya çapında cezalandırmalarla tehdit edilince, sanayi sabotajları nedeniyle Washıngton’u ziyaret eden Pekin karşı tedbirler ilan etti.