İki üniversite yapay zeka bölümü açtı

Hacettepe Üniversitesi de Bilgisayar Mühendisliği fakültesi altında Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programı’na 30 kişilik kontenjan ayırdı.
Hacettepe Üniversitesi de Bilgisayar Mühendisliği fakültesi altında Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programı’na 30 kişilik kontenjan ayırdı.

Otomasyon teknolojileri ve yapay zekanın istihdam üzerindeki etkileri giderek artan bir endişe konusu olurken, Türkiye’nin bu alandaki ilk lisans programları ve bölümleri, yeni akademik dönemde başkentte görücüye çıkıyor.

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Mühendislik Fakültesi bünyesinde ilk kez Yapay Zeka Mühendisliği bölüm ve programları açıldı.

TOBB ETÜ’de 2019-2020 eğitimöğretim yılında sadece tam burslu 10 öğrenci ile başlayacak olan bölüm, Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendislerini yetiştirecek. Bölüm kapsamında yapay zeka ve finans olmak üzere iki ana bilim dalı saptandı.

Üçüncü dal olarak da, Hollanda’dan Türkiye’ye geri dönmüş bir yazılım mühendisi liderliğinde akıllı şehirlerle ilgili çalışmalara odaklanılması planlanıyor.

Eş zamanlı olarak Hacettepe Üniversitesi de Bilgisayar Mühendisliği fakültesi altında Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programı’na 30 kişilik kontenjan ayırdı.

Disiplinler arası müfredat

Yoğunlaştırılmış müfredat kapsamında büyük veri işlemeciliğinden, dünya finans piyasalarına dair teknoloji geliştirilmesine, otonom arabalara, veri madenciliğine, liderlik becerilerine ve akıllı şehir uygulamalarına dek çok farklı alanlarda disiplinler-arası bilim ve mühendislik uygulamalarına yer verilmesi planlanıyor.

Amaç, hukuktan istihbarata dek farklı alanlarda insan hatasını azaltmak ve veri işlemeyi kolaylaştırarak profesyonellerin çalışma hızını artırmaya destek olmak.

TOBB ETÜ Rektörü ve TEPAV İcra Direktörü Prof. Güven Sak, böylelikle hem mühendisliğin bilimsel temellerinin günümüz şartlarına göre evrilmesini, hem de uygulamada fark yaratılmasını hedefliyor. Başkent Ankara’da akademik dünyadaki bu girişimin entelektüel boyutta ve istihdam alanları açısından meyveleri ise dört yıl sonra ilk mezunlarını vermesiyle birlikte alınacak.