IMF’den 650 milyar dolarlık onay

Arşiv.
Arşiv.

IMF guvernörler kurulu, kovid-19 salgınıyla mücadelede küresel likiditeyi artırmak amacıyla 650 milyar dolarlık SDR olarak adlandırılan rezerv para biriminin tahsisini onayladı. IMF’ye üye 190 ülkeye tahsisi yapılan SDR’lerden Türkiye’ye de 4,46 milyar SDR (yaklaşık 6,3 milyar dolar) tahsis edildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Guvernörler Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede küresel likiditeyi artırmak amacıyla 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin tahsisini onayladı. Yeni oluşturulan SDR’lerin IMF üyesi ülkelere fondaki mevcut kotaları oranında kredilendirileceği belirtilen açıklamada, yeni tahsisin yaklaşık 275 milyar dolarının (yaklaşık 193 milyar SDR) düşük gelirli ülkeler de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere gideceği ifade edildi.

‘Özellikle savunmasız ülkelere yardımcı olacak’

Yeni SDR tahsisinin özellikle Kovid-19 krizinin etkisiyle başa çıkmakta zorlanan en savunmasız ülkelere yardımcı olacağını belirten IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni özel çekme hakkı tahsisinin onaylanmasını ‘tarihi bir karar’ olarak değerlendirdi. SDR tahsisinin tüm üye ülkelere fayda sağlayacağına işaret eden Georgieva, “IMF tarihindeki en büyük SDR tahsisi ve benzeri görülmemiş bir kriz döneminde küresel ekonomi için bir aşı” ifadesini kullandı. Georgieva, SDR’lerin daha zengin ülkelerden daha yoksul ve savunmasız üye ülkelere gönüllü olarak aktarılması için uygun seçenekleri belirlemek amacıyla üyelerle aktif görüşmelerin sürdürüleceğini kaydetti.

Türkiye'ye 4.46 milyar SDR teslim edildi

IMF’nin verilerine göre, 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotaları oranında SDR tahsisi yapıldı. En çok SDR tahsis edilen ülkeler ABD (yaklaşık 112,6 milyar dolar), Japonya (yaklaşık 41,8 milyar dolar) ve Çin (yaklaşık 41,3 milyar dolar) olurken, Türkiye’ye ise 4,46 milyar SDR (yaklaşık 6,3 milyar dolar) tahsis edildi.