İVME Paketi ile iş dünyasına destek

Berat Albayrak.
Berat Albayrak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ileri, verimli, milli endüstri (ivme) finansman paketi’ni açıkladı. İhracat ve istihdamı yüksek olan sektörlerde, cari açığı düşürerek katma değerli teknoloji üretimine destek sağlamayı amaçlayan paketin detaylarını sunan Albayrak, stratejik ürünlerin ihracatının öne çıkarılarak 2019’un en fazla cari fazla verdiğimiz yıl olacağını belirtti.

Ekonomide yapısal reformlar kapsamında açıklanan İVME Paketi öncelikli olarak ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat/döviz gelir potansiyeli yüksek sektörlere yönelik olacak. Paket ile stratejik ürünlerin ihracatının arttırılması hedefleniyor. Geçtiğimiz mayısta yaklaşık 58 milyar dolar olan cari açığın bu yıl Mart ayı ile birlikte 13 milyar dolar altına gerilediğini vurgulayan Albayrak, haziran ayı itibariyle cari fazla verileceği öngörüsünde de bulundu.

Hedef 30 milyar finansman İVME Paketi ile üç kamu bankası aracılığı ile yıl sonuna dek piyasaya 30 milyar lira finansman sağlanması hedefleniyor. Paketin ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsediğini vurgulayan Albayrak, şöyle konuştu: “Üç ana faaliyet alanına üç kamu bankamızın katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacağız. Üç ana faaliyet alanını, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirledik. Hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak. Ayrıca 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz - azami 5 yıl olmak üzere - 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verilecek. Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak.”

Albayrak, tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesinin de seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için 84 ay olarak belirlendiğini söyleyerek, “Seracılık dışındaki tarım alanlarında da işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 ay vade sağlanacak” açıklamasında bulundu.