Jonathan Ive’dan sonra Apple

Jonathan Ive’ın elinden çeşitli Mac bilgisayarları, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch’lar ve dahası çıktı.
Jonathan Ive’ın elinden çeşitli Mac bilgisayarları, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch’lar ve dahası çıktı.

İphone’lar başta olmak üzere şirketin hemen hemen tüm ikonik ürünlerinde imzası bulunan Apple’ın baş tasarımcısı Jonathan Ive, yakın zamanda görevinden ayrılarak kendi tasarım şirketini kuruyor. Bu kararın ardından Apple’ın hisseleri yüzde 1,5 oranında düştü, şirketin değeri 9 milyar dolar azaldı. Diğer yandan Ive, yöneticilik pozisyonundan ayrılmasına rağmen Apple ile çalışmayı sürdürecek. Yeni kurduğu Lovefrom şirketinin ilk müşterisi Apple olacak.

Jonathan Ive, dünyanın en saygın endüstriyel tasarımcılarından bir tanesi. 2012’de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelikle ödüllendirilen Ive, imza attığı tasarımlarla çığır açtı. Sir unvanı bulunan tasarımcı, endüstriyel tasarım alanında gösterdiği üstün başarı sayesinde ismini, İngiliz kültürünü en çok etkileyen şahsiyetler arasına yazdırdı. Jonathan Ive’ın elinden çeşitli Mac bilgisayarları, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch’lar ve dahası çıktı. Şirketin uzay gemisi görünümündeki Apple Park yerleşkesini de yine Ive tasarladı.

Jobs'un ruh ikizi

Jonathan Ive, dünyanın en saygın endüstriyel tasarımcılarından bir tanesi.
Jonathan Ive, dünyanın en saygın endüstriyel tasarımcılarından bir tanesi.

1967’de Londra’da dünyaya gelen Jonathan Ive, ilk tasarım çalışmalarına üniversitede tasarım ve teknoloji alanında dersler veren babasıyla birlikte başladı. Ive endüstriyel tasarıma ise küçük yaştan beri ilgi duyduğu otomobiller vesilesiyle yöneldi. Newcastle Polytechnic Üniversitesi’nde endüstriyel tasarım bölümünde eğitim gören tasarımcı, mezuniyetinin ardından 1989 yılında Tangerine adlı Londra merkezli bir dizayn ajansında çalışmaya başladı. Apple’ın ilk PowerBook çözümlerini tasarlayan Ive’ın ortaya çıkardığı tasarımlardan etkilenen Apple, genç tasarımcıyı bünyesine katmak için iki sene uğraştı. Bunun sonucunda Jonathan Ive’ın Apple kariyeri başladı.

  • Tasarımcı, Apple’da şirketin mali zorluk yaşadığı ve işçi çıkarmaya başladığı bir dönem olan 1996 yılında çalışmaya başladı. Ive’ın şirketin bir trilyon dolarlık bir deve dönüşmesinde önemli bir payı var.
 iPod.
iPod.

Hatta 2011’de ölen Apple’ın kurucusu Steve Jobs, bir defasında Jonathan Ive için “Apple’da bir ruh partnerim varsa o da Jony’dir” dedi. Jobs biyografisinde de tasarımcıdan Apple’ın manevi lideri olarak bahsediyordu. Apple’da ikinci Steve Jobs döneminin başlangıcı kabul edilen birinci nesil iMac tanıtımı, Ive için de bir dönüm noktası oldu.

Tasarımcı sayısız teknoloji ve ekonomi yayınının hazırladığı top listesine girdi. Apple’da endüstriyel tasarımdan sorumlu üst düzey yönetici koltuğuna oturan Jonathan Ive, iMac ile başlayıp Apple’ı dünyanın en değerli şirketine dönüştürecek iPod, iPhone, iPad ve Apple Watch başta olmak üzere birçok ürünün tasarımında başrol oynadı. Sadece donanım ürünleri üzerinde çalışmakla kalmayan Ive, aynı zamanda Apple Campus ve Apple’ın mağazalarının da tasarımcısı.

Apple ürünlerini beyaz renkle tanıştırdı

Jonathen Ive ve Tim Cook.
Jonathen Ive ve Tim Cook.

21. yüzyılın en büyük tasarım insanı olarak kabul edilen Jonathan Ive aynı zamanda Apple ürünlerini beyaz renkle tanıştıran isim. Steve Jobs ilk etapta beyaz renge karşı çıkmasına rağmen tasarımcı bu tip modeller denemekten çekinmedi. Jobs başlangıçta fikre sıcak bakmasa da farklı bir gölgelendirme ile ay grisi olarak sunulan rengi beğendi. Bu bilgileri veren eski Apple tasarımcısı Doug Satzger’e göre Ive’ın okul hayatı boyunca yaptığı tasarımlar da beyazdı ve Apple’a gelince de bu rengi kullanmakla işe başladı.

2015’te CDO (Baş Tasarım Görevlisi) ünvanı kazanıp endüstriyel tasarım ve insan arayüzü departmanlarının günlük rutin çalışma yükünü iki yöneticiye devreden Jonathan Ive, Apple Park’a taşınılmasıyla birlikte tasarım ekiplerine yeniden doğrudan yöneticilik yapmaya başladı. iPhone modelleri de dahil olmak üzere Apple’ın tüm donanım ürünlerinin tasarımından sorumlu olan Sir ünvanlı yönetici, şirkette CEO Tim Cook’tan sonra operasyonel gücü en yüksek kişi.

Resmi görevinden ayrılıyor

  • Apple’ın en önemli isimlerinden biri olan tasarımcı 30 yıla yakın sürecin ardından geçtiğimiz aylarda şirketten ayrılacağını açıkladı. Jonathan Ive’ın Apple’dan ayrılacağı, doğrudan şirket tarafından yayınlanan bir basın bildirisi ile duyuruldu. Apple CEO’su Tim Cook konuyla ilgili olarak yayımlanan basın bülteninde, Jonathan Ive’ı tasarım dünyasında tekil bir figür olarak tanımladı.

Buna ek olarak şirketten ayrılacak olmasına rağmen ilişkilerin devam edeceğini vurgulayarak “Apple, doğrudan onunla özel projeler üzerinde çalışarak ve oluşturduğu mükemmel ve tutkulu tasarım ekibinin devam eden çalışmaları sayesinde Jony’nin yeteneklerinden yararlanmaya devam edecek” dedi. “Uzun yıllar birlikte çalıştıktan sonra, ilişkimizin gelişmeye devam etmesinden dolayı mutluyum ve Jony ile uzun süredir çalışmayı dört gözle bekliyorum” diye ekledi.

Konu ile ilgili bir açıklama da Jonathan Ive’dan geldi. Yönetici açıklamasında neredeyse 30 yıl ve sayısız projeden sonra, Apple’da eşi olmayan bir tasarım ekibi kurmuş olmaktan ve tasarım kültürü oluşturmak için yaptıkları çalışmalardan gurur duyduğunu belirtti. Ive, şirketten ayrılmasıyla ilgili “Değişim için doğal bir zaman. Yaklaşık 30 yıl ve sayısız projeden sonra Apple’da oluşturduğumuz benzersiz tasarım ekibi ve kültürümüzle gurur duyuyorum” dedi. Paylaşılan bilgilere göre idari yönetici pozisyonundan ayrılmasına rağmen, Jonathan Ive ve Apple, bir dizi projede birlikte çalışmayı sürdürecek.

Yeni şirket Lovefrom'un ilk müşterisi Apple

Kendi tasarım şirketini kurmak üzere bu yılın sonlarına doğru Apple’dan ayrılacak olan Ive şirketle bağlarını tamamen koparmayacak. Apple yönetimi de Jonathan Ive’ın boşalan koltuğuna kısa vadede yeni birisinin getirilmeyeceği belirtti. Şirketin resmi bloğu üzerinden paylaşılan bilgilere göre kurulacak LoveFrom isimli şirketin en önemli ve ilk müşterilerinden biri Apple olacak.

Merkezi California’da olacak LoveFrom hakkında fazla bir şey bilinmiyor. Ancak şirketin giyilebilir ürünlere ve sağlık teknolojisine odaklanacağı belirtiliyor. Yeni şirketle ilgili bir başka bilgi ise uçak ve mobilya tasarımı gibi alanlarda oldukça ünlü olan endüstriyel tasarımcı Marc Newson’ın da LoveFrom’a katılarak şirketin ortağı olacağı.