Kablosuz elektrik iletim hayali yakında gerçek olabilir

Projeye şüpheyle yaklaşanlar da var.
Projeye şüpheyle yaklaşanlar da var.

Yeni Zelanda’daki bir enerji şirketi, geleneksel elektrik hatlarından daha düşük maliyetli elektrik iletim sistemini hayata geçirmek için çalışmalar yürütüyor. Nikola Tesla’nın 1893’te duyurduğu bu olasılık gerçekleşirse, ulaşılması zor alanlara da elektrik iletilebilecek.

Kablosuz iletişim ve güç aktarımı fikri yeni değil. 1893’te mucit Nikola Tesla, kablosuz elektrik ağı projesini “dünya kablosuz sistemi’ adıyla sundu. Şimdi, bu olasılığın gerçekleşmesi için çalışmalar Yeni Zelanda anakarasından Stewart Adası’nda yapılıyor. Yeni Zelandalı Emrod firması uzun mesafede kablosuz elektrik transferini mümkün kılan bir sistem geliştirdi. Yeni Zelanda’nın büyük enerji şirketlerinden Powerco’nun desteklediği proje önümüzdeki aylarda saha testlerine başlayacak.

Mikrodalgadan elektriğe dönüştürüyor

Bir dizi anten kullanarak güç iletimini test etmek için Powerco ile çalışan Ermod, elektrik enerjisini mikrodalgalara dönüştürüyor ve bunlar da silindirik bir ışın yoluyla röle istasyonlarına iletiliyor. Bu istasyonlar ışını yeniden odaklıyor ve mikrodalgalar tekrar elektriğe dönüştürülüyor. Emrod’un sistemini dikkate değer kılan, yüksek verimlilik derecesi ve neredeyse hiç enerji kaybının olmaması. Şu an için verimlilik oranının yüzde 70 dolaylarında olduğu belirtiliyor. Kablolu iletime göre yüzde 70 düşük bir oran olsa da felaket durumlarında veya kablo hattı çekmenin zor olduğu bazı alanlarda bu oranlar, kabul edilebilir bir değer olarak yorumlanıyor.

Öte yandan projeye şüpheyle yaklaşanlar da var. Gerçek hayatta projenin çok daha verimsiz olacağı ve bu yoğunluktaki bir enerji aktarımının sağlığa zararlı olabileceği endişesi dile getiriliyor. Projenin kısa zamanda kablolu elektrik hatlarını yerini alması gerçekçi görünmese de heyecan verici olduğu söylenebilir.