KAD-SİS ile yıllık 100 ton altının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor

Arşiv.
Arşiv.

Kıymetli metal ve kuyum sektörünün ülkemizdeki öncü kuruluşu olan ve aynı zamanda dünyanın sayılı kuruluşları arasında yer alan İstanbul Altın Rafinerisi’nin geliştirdiği Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) ülke çapında konuşulmaya devam ediyor. İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen KAD-SİS’in açılımının ‘Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’, ADN’nin ise ‘Altın Değerleme Noktası’ yani belirli güvenlik ve yeterlilik proseslerinden geçirilerek Türkiye genelindeki İAR’ın yetkilendirdiği seçkin kuyumcu ağları olduğunu söylüyor.

KAD-SİS, vatandaşın elinde bulundurduğu altınları, sisteme dahil olan ADN aracılığı ile haftanın her günü banka hesabına kolayca, anında ve güvenle aktarmasını sağlıyor. Esen; sistemin tasarruf sahipleri, kuyumcular ve bankalar olmak üzere üç aşamalı bir süreç olduğunu, her kademede “güvenlik” ilkesinin esas alınarak hareket edildiğini belirtiyor.

5 bin ton altın yastık altında

İstanbul Altın Rafinerisi olarak 12 yıl evvel, yastık altındaki altının önemine dikkat çekmek için yola çıktıklarını ve süreç içerisinde 12 banka ile birlikte çalışarak eksper yöntemi ile yaklaşık 100 ton’dan fazla yastık altı altını ekonomiye kazandırdıklarını söyleyen Esen, “2010 yılında İAR, World Gold Council ve Merkez Bankası’nın çalışmalarını Altın Borsası verileri ve Dış Ticaret rakamlarını bir araya getirerek ortaya somut verilere dayanan bir hesap çıkarttık. 1984 yılı sonrası dönemine ait kayıtlı verilere dayanılarak yapılan hesaplamalar neticesinde yaklaşık 3 bin 800 ton altının ekonomik sistem dışında atıl olarak kaldığı tespitini yaptık” şeklinde konuşuyor.

Esen “Hedefimiz 81 il bin 500 noktaya ulaşmak”

İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen.
İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen.

Güven duygusunun her şeyin önünde olduğuna dikkat çeken Esen, bir buçuk sene önce çalışmaya başlayan KAD-SİS için güvenlikli bir sistem kurduklarını ve bunu yerleştirdiklerini belirtiyor. “Bugün itibariyle 60 ilde varız. İlk etapta hedefimiz 81 ilde var olmak ve akabinde her il ve ilçede yer alarak toplamda bin 500 ADN’ye ulaşmak” açıklamasında bulunan Esen, bugüne kadar kullanılan yöntemlerle 1 yılda en fazla 12 ton altın toplanmışken, amaçlarının her yıl artan miktarlarla ilerleyerek en kısa zamanda yıllık 100 ton ve üstü mertebesine ulaşmak olduğunu söylüyor.