Kadın istihdamını bir öncelik haline getirin

Efeler Çiftliği Yönetici Ortağı Leyla Kayhan Elbirlik.
Efeler Çiftliği Yönetici Ortağı Leyla Kayhan Elbirlik.

Harvard Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini tamamlayan, sonrasında da bir süre akademisyenlik yapan Leyla Kayhan Elbirlik, 2021’de aile işi olan Efeler Çiftliği’nde yöneticiliğe başladı.

Kadınların iş hayatında ilerlemeleri için gerekli olan resmi ve özel desteklerin oldukça kısıtlı olduğunu dile getiren Elbirlik, bu duruma en güzel örneğin iş-yaşam dengesinde görüldüğünü belirtiyor. Kadınlardan ev hayatı, çocuk bakımı gibi rollerin üstlenilmesinin beklendiğini aktaran Elbirlik, kariyer yaşamında ise erkeklerle aynı saflarda rekabet içinde olmalarının oldukça eşitsiz bir durum olduğuna dikkat çekiyor.

Erkek egemen kültürün tepeden inme kararlarla değil kurum içi kültürün değişimiyle ancak mümkün olabileceğini belirten Elbirlik, “Kadın istihdamına çok önem veriyoruz ve üst düzey yönetimde de kadın erkek oranını oldukça önemsiyoruz. Şirketimizde yüzde 40 oranından kadın istihdamı var. Bu kadınların en az yarısı üst düzey yönetici” diye belirtiyor. Kadın istihdamının artması için; kurum içi toplumsal cinsiyet eşitliği öğelerinin benimsenmesi, tüm çalışanların bu tür eğitimlerden geçmesi gerektiğini söyleyen Elbirlik, ayrıca kadınların iş yerinde çalışmalarını kolaylaştırabilecek desteklerin sağlanmasına da ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Elbirlik genç girişimcilere, “Cesur olun ve kendinize güvenin, kararlarınızı her zaman etrafınızda güvendiğiniz kaynaklara danışarak teyit edin, kadın istihdamını bir öncelik haline getirin” tavsiyelerinde bulunuyor.