Kadın liderlerin yükselişi

Kadınların başarısı sadece idarecilikte kendini göstermeyip bilimsel gelişmelerde de yansıma bulacak.
Kadınların başarısı sadece idarecilikte kendini göstermeyip bilimsel gelişmelerde de yansıma bulacak.

Dünyada 195 bağımsız devlet var ve büyük çoğunluğu erkekler tarafından yönetiliyor. Fakat kadınlar son yıllarda siyasette önemli ilerlemeler kaydetti.

Dünya genelinde sadece 21 ülkede hükümet ya da devlet başkanlığı koltuğunda kadınlar oturuyor. Bunlardan 11’i Avrupa ülkelerinde. 4’ü Asya kıtasında, Afrika, Okyanusya ve Karayipler’de ise ikişer devlet, kadın lidere sahip. Ülkelerin yanı sıra uluslararası kuruluşlarda da başkan koltuğuna oturan kadınlar 2020’nin şekillendirilmesinde önemli rol oynayacaklar. Öyle ki kadınların başarısı sadece idarecilikte kendini göstermeyip bilimsel gelişmelerde de yansıma bulacak. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, 2024 yılına kadar Ay yüzeyine bir kadın astronot çıkaracağını açıkladı.

Kadın başbakan ya da devlet başkanı sayısı az. Ancak hepsi güçlü liderler. Dünyadaki devlet başkanlarından bahsederken genelde hep erkek siyasetçi ve bürokratlar akıllara geliyor. Halbuki dünyanın önemli liderleri arasında oldukça fazla kadın lider bulunuyor. Ülkeleri yöneten ve verdikleri kararla milyonları etkileyen kadın devlet başkanları siyasette giderek daha fazla bir iz bırakıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan ‘Siyasette Kadın 2019’ haritası verilerine göre, tüm dünyada kadın bakan oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Yayınlanan verilere göre, her beş bakandan biri kadın.

ABD başkanlık yarışında 6 kadın aday

2020’de gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimleri kulislerinde odak noktası başkan Donald Trump olarak görülüyor. ABD başkanı Donald Trump’ın tekrar seçilip seçilmeyeceği ve Demokratların, başkan Trump’ın karşısına kimi getireceği ise merak konusu. Başkanlık seçimlerine bir yıldan daha uzun bir süre var ve Demokratların Trump’ın karşısına hangi adayla çıkacaklarına dair mücadelesi de bütün hızıyla devam ediyor. Demokrat Parti’nin adaylığı için çekişen Bernie Sanders dışındaki 22 aday adayı, şimdilik Washington çevreleri dışında çok bilinen isimler değil. Fakat şimdiden 2020 başkanlık seçimleri için, ABD tarihinin en fazla kadın aday adayı (altı kişi) yarışıyor. Bu isimler; Marianne Williamson, Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand, Elizabeth Warren, Kamala Harris ve Tulsi Gabbard.