Kadının gelişemediği bir toplum gelişemez

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel.

TÜGİAD’ın tarihinde ilk kadın yönetim kurulu başkanı seçilen Nilüfer Çevikel, devletin kadın girişimciliğini arttırma yönündeki desteklerini çok önemli bulduğunu ve bu desteklerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Çevikel, genç girişimcilere “kadınları cesaretlendirmek ve kadın girişimcilere işlerini kurma, büyütme ve yönetim aşamalarında erken safhalarda destek ve yönlendirme sunmak önemli” diye belirtiyor.

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanlığı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanında Bursa Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak da çalışmalarını sürdüren Nilüfer Çevikel, kadınları cesaretlendirmek ve kadın girişimcilere işlerini kurma, büyütme ve yönetim aşamalarında erken safhalarda destek ve yönlendirme sunmanın önemli olduğunu söylüyor. İş dünyasında kadın nüfusunun hızla artmasına rağmen, üst yönetim pozisyonlarında kadın çalışan oranının oldukça az olduğunu söyleyen Çevikel, “Kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarına gelmelerinde karşılaştıkları engellerden biri de cinsiyet ayrımcılığı olduğunu düşünüyorum” diyor.

İş yaşamında, kadın girişimcilere yönelik KOSGEB’in destekleri olduğunu ve devlet desteklerinin yanında, yardımcı olacak, mentorlük yapacak sivil toplum kuruluşlarının da sayısının giderek artığını söyleyen Çevikel, “Önemli olan istemek. Kadınlar ne kadar güçlü olursa, ülke ekonomisi o kadar güçlü olur” diyor. Devletin kadın girişimciliğini artırma yönündeki desteklerini oldukça önemli bulan Çevikel, “Bu destekler mutlaka değerlendirilmeli” diye belirtiyor.

Girişimci kadında olması gereken özellikleri “insiyatif kullanan, risk üstlenen, karar alan, yöneten bir kimlik” olarak tanımlayan Çevikel, toplumun gelişmesi, kadının kendini sürekli geliştirmesi ve iş yaşamında daha aktif roller almasıyla mümkün olacağını söylüyor. Genç girişimcilere en önemli tavsiyesinin çalışmak olduğunu aktaran Çevikel, sonrasında azimli olmalarını ve son olarak da çevreden gelen olumsuz yönlendirmelere kulak asmamalarını öneriyor.