Kağıt üretmek için ağaç kesilmeyecek

Varaka kağıt fabrikası.
Varaka kağıt fabrikası.

Albayrak Grubu tarafından Balıkesir’de kurulan Varaka kağıt Fabrikası’nda üretim başladı. 140 milyon euro yatırımla faaliyete başlayan tesiste su an günlük 600 ton, birkaç ay içerisinde de günlük 1000 ton ambalaj kağıdı üretilecek. Geri dönüşüm tesisi olan varaka kağıt’ta üretim için ağaç kesilmeyecek, yatırımlar tamamlandığında yıllık 150 milyon dolarlık ithalatın önünü kesecek.

Kağıt sektörü Türkiye için stratejik öneme sahip. Tüketiciden sanayiciye artık herkes kağıdı atık olarak görmüyor, dönüştürülmesini istiyor. Çünkü kağıt atık değil aynı zamanda sanayinin hammaddesi. Özelleştirme İdaresi’nden 2013’te devralınan Balıkesir SEKA’da kurulan Varaka Kağıt Fabrikası’nın üretime başlaması bu nedenle büyük önem taşıyor. Albayrak Grubu tarafından 140 milyon euro yatırımla geri dönüşüm tesisi olarak kurulan tesis, hem çevreci üretimiyle, hem de ülkemizin cari açığına çözüm sunmasıyla dikkat çekiyor. Tesisin yıllık 150 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceğini belirten Varaka Kağıt Genel Müdürü Ahmet Taşçı, “Şuan üç vardiya halinde 24 saat çalışıyoruz. Buradaki üretimimiz yüzde 100 olarak hurda kağıt ile olacak. Ağaç kesilmeyecek. Türkiye’nin ihtiyacı olan ambalaj kağıdının büyük bir kısmını bu fabrika karşılayacak” diyor.

Şu an Varaka Kağıt’ta 500 kişi çalışıyor. Bunun 350’ü kendi personeli, kalan 150 kişi ise fabrikanın inşaatındaki iş partnerlerinin personeli. Bu rakamlar değişkenlik göstermesine rağmen yatırımlar tamamlandığında bu sayı 2 bin kişiye ulaşacak. Tesisin bulunduğu bölge için önemini ve etkisini Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balıkesir için faydasını düşündüğünüzde fabrikada yaklaşık 500’e yakın istihdam var. İkincisi; günde 60-70 TIR hammadde giriyor ve bir o kadar da çıkıyor. Bu sürdürülebilir bir lojistik işi var demek. Bu insanlar Balıkesir’den benzin alıp, orada yemek yiyecekler. Kendi hurdamızı, kendi çöpümüzü tekrar üretime sokuyoruz ve bunun için yurt dışına bir şey ödemiyoruz” sözleriyle değerlendiriyor. Türkiye’yi yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık kağıt ithalatından kurtaracak Varaka Kağıt Fabrikası’nda üretilen ambalaj kağıdının ebatı 6,60 metre. Jumbo rulolar halinde üretilen kağıt, daha sonra üç parçaya bölünüyor ve pazara sunuluyor. Gramaj ve ebatlar, kullanım alanları ayrı ayrı olduğu için müşteriler tarafından belirleniyor.

Varaka Kağıt Fabrikası, ağaç selülozundan üretim yapan bir tesis değil, tamamen çevreci bir geri dönüşüm tesisi. Burada kağıt üretmek için ağaç kesilmiyor. Hurda kağıt işleniyor, oluklu mukavva ve ambalaj kağıdına dönüştürülüyor. Buradaki üretim pazar ihtiyaçlarına göre yeni ürünlerle çeşitlendirilecek. İstenirse tesiste 15 günlük bir hazırlıkla gazete kağıdı da üretilebiliyor.

Varaka Kağıt’ta işlenecek hurda kağıt, yurt içi ve yurt dışı pazarlardan sağlanıyor. Henüz üretime yeni başlayan tesiste mevcutta günlük 500-600 ton kağıt üretiliyor, randıman günden güne artırılıyor. Ancak çok yakında yatırımına başlanacak ikinci fabrika ile bu kapasite günlük 2 bin tonlara çıkacak. Üretim süreçleri tamamlandıkca Varaka’da yıllık 150 bin ton gazete kağıdı, 150 bin ton ambalaj kağıdı üretimi hedefleniyor. 2021’den itibaren ikinci etabın da faaliyetlerine başlamasıyla birlikte kuşe karton kağıt tiplerinde yılda 350 bin ton üretim yapılacak.

Özel endüstri bölgesinde yer alan Varaka Kağıt Fabrikası, 1 milyon metrekarelik açık ve 140 bin metrekare kapalı alan üzerinde yer alıyor. 2000 model Beloit marka makine 2015 yılında yenilendi, 1,5 yılda 700 konteynr ile mevcut yerine taşınıp, kuruldu. Hurda kağıttan selülozun hazırlandığı hamur hazırlama ünitesi ve kağıt makinesinin boyu 300 metre. Kağıt elyafı kağıt makinesine yüzde 99’u su olacak şekilde giriyor, sıkma preslerinde sıkıldıktan sonra yüzde 50 kuru madde olacak şekilde kurutma merdanelerinden geçirilerek yüzde 7 rutubet içerecek şekilde kullanıma hazır hale getiriliyor. Çıkan kağıtların fiziksel kalitesi laboratuvarda kontrol ediliyor. Fabrikanın en önemli noktalarından biri de kontrol merkezi, fabrikanın bütün alanları buradan gözleniyor ve tüm makineler buradan takip edilebiliyor. Verimlilik, iş güvenliği ve işçi sağlığı; Varaka Kağıt Fabrikası’nda çok hassasiyetle değerlendirilen konular. Fabrika tamamlandığında Türkiye’nin en büyük kağıt fabrikalarından biri olacak.