‘Karabağ’ın yeniden inşasında aktif rol oynamak için yatırımcıların yanındayız'

Pasha Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan.
Pasha Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan.

Karabağ’ın 30 yıllık Ermenistan işgalinden kurtuluşundan sonra bölgede inşaat, tarım, turizm, enerji gibi birçok alanda yeniden yapılanma başladı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde akla ilk gelen banka olan Pasha Bank, Karabağ’ın yeniden inşasında aktif rol oynayan finans kuruluşlarında. Eynehan, “2021 yılı için önceliğimiz Azerbaycan-Türkiye arasındaki yatırım ve ticaretin desteklenmesi ve artırılmasına yönelik olacak” diyor.

Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de faaliyete başlamanızın 6. yılını doldurdunuz. Geçmiş altı yıla ve geleceğe dair neler söylemek istersiniz?

1987 yılında kurulan ve Türkiye’nin yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olma unvanını taşıyan bankamız, 2015 yılında Azerbaycan’ın en büyük gruplarından olan PASHA Grubu bünyesine geçerek Türkiye’de PASHA Bank unvanıyla faaliyet göstermeye başladı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için “finansal köprü” olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstleniyor.

Geçmiş altı yıllık dönemde ilklere imza atmayı ve “Bölgede Akla Gelen İlk Banka” olmayı ilke edindik. İlk üç yıllık strateji dönemimizde Azerbaycan’da ilk Eurobond ihracımızı ve aynı zamanda ilk birleşme ve satın alma işlemimizi gerçekleştirdik. Yurtiçinde Türk Lirası cinsinden PASHA Bank finansman bonolarımızı nitelikli yatırımcılarla buluşturduk. İkinci 3 yıllık strateji dönemimize, sermayemizi 500 milyon Türk Lirası’na çıkartarak başladık. İlk kira sertifikası ihracını, ilk varlığa dayalı menkul kıymet ihracına aracılık işlemlerini ve girişim sermayesi fonlarına katılımı 2020 yılında gerçekleştirdik. Bir yandan bankayı, PASHA Bank kurumsal kimliği altında yeniden yapılandırırken, diğer yandan istikrarlı büyümemiz sürdürdük ve kuruluşumuzdan bu yana özkaynaklarımızı 2,3, toplam aktiflerimizi 4,3, nakdi kredi ve ticari alacaklarımızı ise 3,6 kat büyüttük. Yeni bir ana bankacılık sistemine, teknolojik altyapıya, siber güvenliğe ve en önemlisi de çalışanlarımıza yatırımlar yaptık. Sermayedarlarımız PASHA Bank OJSC ve PASHA Holding’in kuruluşumuzdan bu yana gerek sermaye artırımı gerekse uzun vadeli finansmanlar yoluyla destek verdiği bankamız, önümüzdeki dönemde de sermayedarlarımızın Türkiye’ye duydukları güven ve bankamızın diğer PASHA Grubu finansal şirketleri ile güçlü sinerjisi ile bölgedeki gücünü ve büyümesini arttırmayı hedefliyor.

Tercihli ticaret anlaşması ticaret hacmini katlayacak

Özellikle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki gelişmeye katkıda bulunmayı, bölgede yatırım yapan işletmelere rehber olmayı amaçlıyorsunuz? Bu anlamda, bu bölgenin önemini anlatabilir misiniz?

Türkiye’nin Azerbaycan’da 12 milyar dolar, Azerbaycan’ın Türkiye’de 19,5 milyar dolar yatırımı bulunuyor. 2020 yılında Türkiye-Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 4,5 milyar dolar ve Türkiye-Gürcistan ticaret hacmi 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 1 Mart 2021’de yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye-Azerbaycan ticaret hacminin 2025 yılına kadar 15 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. En önemlisi de geçtiğimiz aylarda Yukarı Karabağ’da yaşanan ve Azerbaycan’ın zaferi ile sonuçlanan zorlu süreçte Türkiye ve Azerbaycan birbirine daha da kenetlendi. “İki devlet tek millet” olarak acılarını da sevinçlerini de ortak yaşadılar. Bundan sonra da iki ülke dayanışması artarak devam edecek. Karabağ’ın 30 yıllık Ermenistan işgalinden kurtuluşundan sonra bölgede inşaat, tarım, turizm, enerji gibi birçok alanda yeniden yapılanma başladı. 2021 yılı için bu projelere ayrılan Azerbaycan devleti bütçesi 2,2 milyar Azerbaycan Manatı (AZN) (10 milyar Türk Lirası). Bu miktarın önümüzdeki yıllarda onlarca milyar dolara ulaşması bekleniyor. Biz de PASHA Bank olarak “Bölgede Akla Gelen İlk Banka” olma misyonumuzla Karabağ’ın yeniden inşasında aktif rol oynamak için yatırımcıların yanındayız.

Bu yıl için büyük projelere kaynak sağlayacak mısınız?

PASHA Bank yatırım bankası olması ve stratejik hedefleri çerçevesinde şubesiz bankacılık yapıyor. Stratejimiz başta yenilenebilir enerji projeleri olmak üzere proje finansmanları, Sat ve Geri Kirala işlemleri ve Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan üçgeninde yapılacak yatırım ve ticaretin finansmanı olup ağırlıklı olarak kurumsal ve büyük ticari firmalarla çalışıyoruz. Müşteri ihtiyacına göre sunduğumuz alternatif finansman modelleri ile terzi usulü, her müşteriye özel, ayrıcalıklı bankacılık hizmeti veriyoruz. Güncel olarak kredi portföyümüzün yaklaşık yüzde 50’lik kısmı stratejik hedeflerimizle paralel, uzun vadeli kredilerden oluşuyor. Daha önce de vurguladığım üzere bölgedeki gücümüz ve stratejimiz çerçevesinde yapılacak olan projelerde de grup bankalarımızla birlikte aktif rol alacağız. 2021 yılı için önceliğimiz iki ülke arasındaki yatırım ve ticaretin desteklenmesi ve artırılmasına yönelik olacaktır.

‘Sukuk ihracı ile kaynak sağladık’

PASHA Bank, 2020 yılını nasıl geçirdi?

2020 yılı mart ayında Türkiye’de beşinci yılını kutlayan bankamız, sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda bu zorlu geçen 2020 yılı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 26 büyüyerek aktif büyüklüğünü 2.179 milyon TL’ye, nakit kredi büyüklüğünü yüzde 37 artırarak 1.493 milyon TL’ye çıkardı ve karlılığını yüzde 22 artırarak yılı 31,4 milyon TL net kâr ile tamamladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Ekim ayında bankamızın uzun dönem ulusal kredi notunu “BBB+”dan “A-“ye yükseltmesi, doğru bir strateji izlediğimizin göstergesi oldu. 2020 yılında ayrıca JCR Eurasia Rating de bankamızın kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu 9,11’den 9,20’ye yükseltti. PASHA Bank olarak, oldukça sıra dışı bir yıl olan 2020 yılında da kredilerimizi sürekli artırarak reel sektörün her an yanında yer almaya devam ettik. Ffonlama kaynaklarımızı çeşitlendirme stratejimiz çerçevesinde finansal kiralama alacaklarına dayalı kira sertifikası (sukuk) ihracı ile bankamıza kaynak sağladık ve bu ihraçlar yoluyla sağladığımız kaynağı geçtiğimiz yıla göre yüzde 44 artırarak 687 milyon TL hacme ulaştık. Yurt içi ve yurt dışı bankalardaki fonlama limitlerimizi artırarak genişleyen muhabir ağımız ile Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanında aktif rol aldık. Bankamız bu yıl yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerini çeşitlendirmeye yönelik adımlarına da devam etti. Tarım ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin 90 milyon TL tutarında bir finansal kaynağa erişimini sağladık.