Karadeniz’de 135 milyar m3’lük yeni doğalgaz rezervi

Fatih Sondaj Gemisi
Fatih Sondaj Gemisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak’ta düzenlenen Filyos limanı açılışı ve Doğalgaz İşletme Tesisleri Temel Atma Törenı’nde yeni doğalgaz müjdesini verdi. Yeni çalışmalara göre, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptığını belirtti. Erdoğan, böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığını aktardı.

Gaz üç etapta çıkarılacak

“Karadeniz gazını 2023 yılında kullanıma sunmak için arkadaşlarımız canla başla çalışıyor” diyen Erdoğan, gazın üç aşamada çıkarılacağını söyledi.

Buna göre bu aşamalar şu şekilde olacak. İlk aşamada deniz tabanında kurulacak doğalgaz üretim sistemleri, ikinci aşamada karada doğalgazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesis, üçüncü aşamada denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattı kurulacak.

Keşfin ekonomik büyüklüğü 80 milyar doların üzerinde

Kullanıma hazır hale geldiğinde ekonomimize büyük katkı sağlayacak doğalgazla ilgili Erdoğan, ilk etapta 10 kuyunun sondajının bitirileceğini ardından yeni sahalar açılacağını bildirdi. Fatih sondaj gemisinin geçen yıl Zonguldak Filyos açıklarında Türkiye’nin Karadeniz münhasır ekonomik bölgesinde Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keşfi, yılın dünyada derin denizlerdeki en büyük, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşfi olarak kayıtlara geçti. Uluslararası Enerji Ajansı, keşfin potansiyel ekonomik büyüklüğünün 80 milyar doların üzerinde olduğunu hesapladı.

Sakarya havzasında bulunan doğal gazın Türkiye’nin yüzde 30 ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğu ve TPAO’nun 2025 yılına kadar tam kapasiteyle üretim yapmayı hedeflediği ifade edildi.

Türkiye her sene çoğunluğu Rusya’dan olmak üzere 50 milyar metre küp doğalgaz ithal ediyor. Türkiye’nin yeni doğalgaz kuyularındaki keşifleri sonrası doğalgaz ihtiyacının 2030 yılına kadar yüzde 60’ını bu kuyulardan karşılayabileceği belirtiliyor.